SSL certificaat

SSL certificaat

Zo werkt een SSL certificaat

Internetbrowsers als Google Chrome gaan waarschuwen voor onveilige websites zonder SSL certificaat. Waarom is zo’n certificaat zo belangrijk? En wat zijn de gevolgen voor jouw website?

 

Wat is een SSL certificaat?

De veiligheid wordt verhoogd doordat een SSL certificaat de gegevens versleuteld. Hierdoor kunnen gegevens niet zomaar gelezen worden door bijvoorbeeld cybercriminelen die data proberen te onderscheppen. Dit is vooral erg belangrijk voor websites waarbij ingelogd moet worden met een wachtwoord of waar betaalgegevens worden gevraagd. Dit zijn belangrijke gegevens die goed beschermd moeten worden.

 

Veilige website

Een veilige website, met certificaat, wordt in de adresbalk weergegeven met ‘https’ in plaats van ‘http’. Deze ‘S’ staat voor secure en toont dus aan dat deze website veilig is. Ook staat er bij een veilige website een slotje in de adresbalk. Als dit er niet staat of als er zelfs een driehoekje met een uitroepteken staat, is het niet veilig om wachtwoorden of betaalgegevens in te vullen.

 

Betrouwbaarheid

Vaak is betrouwbaarheid het eerste waar een bezoeker van jouw website naar kijkt. De bezoeker kijkt eerst naar kenmerken en recensies van de website om erachter te komen of deze te vertrouwen is. Moeten er op jouw website gegevens worden ingevuld? Zorg dan zeker dat je zo’n certificaat hebt, anders klikken mensen vaak weg en zul je erg veel klanten mislopen.

 

Google

Naast het uitstralen van vertrouwen helpt een certificaat ook bij het gevonden worden in Google. Google beloont veilige websites namelijk door deze hoger te laten weergeven in de zoekresultaten.

 

Hoe krijg je een SSL certificaat?

Je hebt besloten om een certificaat te kopen, maar hoe doe je dit? In de meeste gevallen kan je dit aanvragen bij de webhosting van je website. Sommige hostingpartijen leveren zelfs gelijk zo’n certificaat mee. Voor de verschillende mogelijkheden of als je niet goed begrijpt hoe dit ingesteld moet worden, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met jouw hostingpartij.