E-commerce strategie

E-commerce strategie

Tegenwoordig zijn bijna alle producten die in de winkel verkrijgbaar zijn ook online te koop. Het aanschaffen van online producten heet e-commerce. Nederland is een van de snelst groeiende economieën als het aankomt op het doen van online aankopen, met een totale omzet van ongeveer 25 miljard euro. Een goede reden om eens een kijkje te wagen in de wereld van e-commerce.

Met enige regelmaat wordt het op de wandelgangen nog eens gezegd: online marketing zou slechts een deel uitmaken van e-commerce. Niets is minder waar. Webshops en online verkopen zijn vandaag de dag bijna volledig afhankelijk van online marketing. Het genereren van een krachtige basis is hierbij van groot belang, en die basis begint bij een e-commerce strategie.

 

De basis van een e-commerce strategie

Het ontwikkelen van een e-commerce strategie is een uitdaging. Niet alleen door de talloze termen aan vakjargon die ongetwijfeld voorbij komen, maar ook omdat deze strategie volledig aan moet sluiten bij het marketingbeleid en de doelstellingen van uw bedrijf. Daarnaast dient de strategie specifiek, meetbaar, actueel, realistischen en tijdgebonden te zijn. Alleen op deze manier kan in kaart worden gebracht of de strategie zo optimaal mogelijk in uw voordeel werkt.

 

Waaruit bestaat een e-commerce strategie?

Een e-commerce strategie bestaat uit verschillende vlakken die gedurende de ontwikkeling van de strategie allemaal aan bod komen. Zo moet er gekeken worden naar de prijsstrategie, productmanagement, voorraadbeheer, customer service, social mediabeheer, een eventuele omnichannel strategie en conversie tracking.

De meeste e-commerce strategieën beginnen bij het onder de loep nemen van de bedrijfsdoelstellingen. Hoeveel verkopen zou u realistisch gezien willen bereiken? Op welke doelgroep(en) ligt uw focus? Wat wilt u met uw bedrijf bereiken en waarom?
Denk ten slotte nog aan het SEO (Search Engine Optimalisation) en SEA (Search Engine Advertising) beleid. Deze twee termen houden zich bezig met de vragen: hoe wordt de doelgroep bereikt? Waar komen uw klanten vandaan? Hoe wordt u gevonden? Het gaat hier niet alleen om uw positie op verschillende zoektermen in Google, maar ook om erg waardevolle statistieken zoals de click through rate, de sessieduur, het bouncepercentage en het aantal paginaweergaven. Aan de hand van deze gegevens kunnen verschillende reclamecampagnes ingezet worden. Denk hierbij aan event-driven e-mails, win-back campagnes, abandoned shopping cart e-mails en social media engagement.

 

Waarom e-commerce?

E-commerce heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een enorme ontwikkeling op consumentengedrag. De traditionele retail ziet hier vandaag de dag nog steeds de gevolgen van. Zo zijn veel fysieke winkels gesloten en bestaan een aantal merken alleen nog maar online.
E-commerce biedt een extra verkoopkanaal waarop men vanuit ieder land een aankoop kan doen. Op deze manier worden ook klanten van buiten uw doelgroep bereikt, zowel in binnen- als buitenland. Daarnaast is een online webstore niet gebonden aan openingstijden en heeft het lage kosten. Veel (kleine) webshops beschikken niet eens over een eigen pand of magazijn. Het huren van een A-locatie is bij het runnen van een webshop nergens voor nodig. Ook is er minder personeel nodig voor het verwerken en versturen van orders. Dit scheelt op de personeelskosten. Ten slotte beschikken webshops simpelweg over veel meer data dan fysieke winkels dankzij online statistieken. Hierdoor kan zowel consumentengedrag als koopgedrag nauwkeuriger ingeschat worden, wat op den duur zorgt voor een betere gebruikerservaring.

 

Wat doen wij voor u?

Inrichten SEO en SEA
Ontwikkelen e-commerce strategie
Ontwerpen en ontwikkelen van een website of webshop