Websitestatistieken: Google Analytics

Google Analytics is de meest populaire Web Analytics instrument in de wereld.

Edwin de Vries (2017) - Media, Informatie en Communicatie Entrepreneur

Het kan enorm handig zijn om website statistieken te meten. Het aantal bezoekers, waar zij vandaan komen, en hoe zij de website hebben gevonden kunnen veel vertellen over de zoekvindbaarheid van een website en de ervaring van de gebruiker. Met Google Analytics kunnen deze statistieken eenvoudig worden gemeten.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een programma van Google, waarmee bepaalde aspecten worden gemeten. Hierdoor worden de activiteiten op de website overzichtelijk. Er ontstaat een overzicht over het aantal bezoekers, waar de bezoekers vandaan komen, hoe lang de bezoekers blijven en mogelijke conversies. 


De informatie die Google Analytics kan verzamelen zijn verdeeld in vier verschillende groepen. Deze verschillende groepen zijn:

  • Wie bezoeken de website?
  • Op welke manier komen de bezoekers op de website?
  • Wat zien de bezoekers en wat doen de bezoekers?
  • Wat levert de website op?

Voordelen van Google Analytics

Google Analytics is een enorm handige tool en brengt vele voordelen met zich mee. De grootste voordelen van Google Analytics zijn:

- Inzicht in de bezoekersstromen

De bezoekers van de website komen op verschillende manieren op de website. Google Analytics kan dit achterhalen. Des te meer informatie over de bezoeker beschikbaar is, des te beter. Op basis van deze informatie kan een website verbeterd worden om nog gemakkelijker gevonden te worden door de juiste doelgroep.

- Zoekwoorden feedback

Google Analytics geeft ook een overzicht van de gebruikte zoekwoorden. Op deze wijze is te achterhalen welke zoekwoorden de bezoeker heeft gebruikt om de website te vinden. De effectiviteit van de gebruikte zoektermen in de SEO kan hiermee worden gemeten, waardoor de zoekvindbaarheid kan worden geoptimaliseerd.

- Overzicht van de bezoekers

Google Analytics kan een gedetailleerd overzicht maken van de profielen van de bezoekers. Zo kan er worden gezien uit welk land de bezoeker komt, hoe vaak zij de website hebben bezocht, of zij terugkerende bezoekers zijn, en op welke wijze zij door de website hebben genavigeerd. Hierdoor is het gemakkelijker om de website aan te passen aan de wensen en gebruiken van de doelgroep.

- Bouncepercentage

Wanneer er tijdens een bezoek aan een website slechts één pagina van de website wordt geladen en niet verder door de website wordt genavigeerd, heet dit een bounce. Het bouncepercentage staat voor het aantal sessies waarbij slechts één pagina wordt geladen. Een hoog bouncepercentage is niet altijd een goede, of slechte zaak. Als de homepage bijvoorbeeld functioneert als gateway naar de rest van de website, is een hoog bouncepercentage niet gunstig. De inhoud van de website kan aangepast worden naar aanleiding van de resultaten uit Google Analytics.

Gerelateerde projectcases

Schoonheidsinstituut
Panta Rhei

Persoonlijk advies nodig?

Neem contact met ons op
Training aanvragen
Wij komen graag langs
 Wij bellen u als u dat wilt
 Vraag een offerte aan
  Meer informatie