Google Search Console

Google Search Console

De Google Search Console, vaak afgekort naar GSC en ook wel bekend onder de oudere term Webmaster tools, is een gratis SEO tool. Daar waar Google Analytics inzicht biedt in statistieken op de website zelf, biedt de GSC inzicht in statistieken in de zoekmachine van Google zelf. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om te zien wat de positie van uw website is op een bepaalde zoekterm, maar ook hoe uw website gevonden wordt. Het biedt ook advies als het aankomt op het verbeteren van de HTML code van uw website.

Wat kan Google Search Console voor u betekenen?

De GSC is niet alleen een handige tracking tool, maar biedt ook een stukje beveiliging voor uw website. De GSC geeft aan wanneer een website gehackt is en mocht dit uw eigen website onverwachts overkomen, dan biedt de Search Console informatie over wat er aan de hand is, gepaard met mogelijke oplossingen.
Daarnaast is de Search Console in staat om constructiefouten op te sporen. Dit zijn vaak doodlopende links, niet geïndexeerde pagina’s, geblokkeerde bronnen, 404 errors en server errors.

 

Handig om te weten

De Search Console werkt op een iets andere wijze dan de andere producten en diensten van Google. Zo werkt de Search Console met terugwerkende kracht; wanneer de tool pas geïnstalleerd is, is het mogelijk om direct al informatie in te zien. Bij Google Analytics wordt pas informatie gemeten zodra de website live is en de tool geïnstalleerd is.
GSC biedt geen inzicht in onsite metrics en gegevens. Zoals eerder aangegeven focust deze tool zich op gegevens van de zoekmachine. GSC houdt dus geen gegevens bij over de doelgroep en het browsegedrag van een bezoeker. De GSC focust zich echt op het presteren in de zoekmachine van Google. In tegenstelling tot Google Analytics houdt de Search Console vaak data bij voor 90 dagen. Een jaarlijks rapport zit er dus niet in.

 

Wat doen wij voor u?

Overzichtelijk rapportage van prestaties in Google
 Inzicht in effectiviteit van SEO
Advies en verbeterpunten n.a.v. gegevens