Zo verzint u de perfecte titel voor uw blog

Een goede titel is het halve werk. Wanneer uw titel pakkend is, heeft u meer kans dat mensen uw artikel gaan lezen. Lezers beslissen binnen een paar seconden of ze het artikel wel of niet gaan lezen. Wanneer u een titel heeft wat geen indruk maakt op uw lezers, verliest u de interesse van de lezer. Kortom: het hebben van een titel is eigenlijk een soort van reclame voor uw artikel. Maar hoe schrijft u nou een aantrekkelijke, pakkende titel?

Er bestaan eigenlijk geen duidelijk regels waaraan een titel moet voldoen. Een titel moet kloppen, blijven hangen, duidelijk zijn en lezers nieuwsgierig maken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Het belangrijkste van een titel, is dat het duidelijk moet zijn. Gebruik geen moeilijke of dure woorden, want als de lezer te veel moet nadenken om de titel te begrijpen, dan is de kans klein dat de lezer het verhaal gaat lezen. Kijk maar eens naar de volgende twee titels:

  1. ‘Afslanken zonder voltallig veel te bewegen met heilzaam voedingsvoorschrift’

  2. ‘15 kilo afvallen zonder te veel bewegen met een gezond dieet’

De tweede titel is pakkend en direct duidelijk. Maak de titel dus eenvoudig te lezen, zodat elke doelgroep begrijpt waar het verhaal over gaat. Het gebruik maken van getallen in een titel trekt nog meer aandacht en dat is wat u wilt als schrijver.

Het gebruik maken van de vijf w’s en de h is essentieel bij het schrijven van een titel. De titel dient antwoord te geven op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Titels die beginnen met wie, wat, waar en wanneer zijn het meest effectief. Het waarom en hoe wordt doorgaans uitgelegd in de tekst.

De titel moet duidelijk aangeven waar het verhaal over gaat. Zorg er daarom voor dat wanneer een lezer de titel leest gelijk weet waar de tekst over gaat. U kunt daarom ook het onderwerp van uw artikel gebruiken als titel gebruiken. De lezer snapt direct waar uw artikel over gaat, het is zo ook gemakkelijk voor de lezer om later het artikel nog een keer op te zoeken.