Zo schrijf je een goede paginatitel en meta-omschrijving

Tips voor een goede paginatitel en meta-omschrijving

Als een bezoeker iets intikt in Google zijn de paginatitel en de meta-omschrijving vaak de eerste stukjes tekst die de bezoeker ziet. De paginatitel is de blauwe titel in Google, de meta-omschrijving is het grijze stukje tekst daaronder. 

De paginatitel en de meta-beschrijving vertellen de potentiële klant waar de pagina over gaat. Je wilt natuurlijk dat een potentiële klant op jouw paginatitel klikt. Het is daarom belangrijk dat je een goede paginatitel en meta-beschrijving hebt. Mensen besluiten op basis van jouw paginatitel of ze op jouw pagina gaan klikken of niet. In dit nieuwsbericht vertellen wij hoe je een goede paginatitel en meta-beschrijving maakt.

 

Waarom zijn een goede paginatitel en meta-omschrijving belangrijk?

De paginatitel en de meta-omschrijving hebben een doel. Ze zijn bedoeld om de bezoeker ervan te overtuigen om op jouw pagina te klikken en zo op jouw website terecht te komen. Daarnaast maken ze aan Google duidelijk waar de landingspagina over gaat. 

Zoekmachines worden steeds slimmer. Het gebeurt daardoor steeds vaker dat Google zelf een meta-omschrijving maakt. Je zou de meta-omschrijving leeg kunnen laten, maar het is beter om de meta-omschrijving zelf in te vullen, zodat hij goed aansluit op de landingspagina en op de tone of voice van jouw website. 

 

Tips voor het schrijven van een goede paginatitel

Het is niet moeilijk om een paginatitel te schrijven waar mensen op willen klikken. Met de volgende tips kom je al een heel eind:

  • Zet je zoekterm voorin de paginatitel. Het plaatsen van je zoekterm voorin de paginatitel kan zorgen voor een hogere ranking in Google. Doe dit wel alleen als de zin daardoor goed blijft lopen.
  • Gebruik woorden die kracht geven aan je titel. Hierbij kun je denken aan woorden als ‘tijdelijk’, ‘voordelig’ of ‘gratis’. 
  • Zorg ervoor dat de paginatitel kort, krachtig en actief is. Gebruik geen woorden die niets toevoegen.

Daarnaast is het heel belangrijk om goed na te denken over de zoekintentie van de gebruiker.

  • Als de zoeker iets wilt kopen, gebruik dan de zoekterm ‘kopen?’.
  • Gebruik altijd je bedrijfsnaam in je paginatitel. De zoeker weet namelijk wat hij zoekt en op welke website hij dat kan vinden.
  • Als de zoeker op zoek is naar informatie, gebruik dan woorden als ‘wat’, ‘hoe’, ‘wie’ en ‘wanneer’.
  • Als je zoeker een bepaald product wil kopen, maar eerst nog wilt onderzoeken wat de beste optie is, gebruik dan woorden en termen als ‘beste’ en ‘vergelijken’. Dit is handig als je pagina’s hebt waarop je producten met elkaar vergelijkt.

Maak de paginatitel bovendien niet te lang. Google laat maar een bepaald aantal tekens of pixels zien. Als je het aantal tekens of pixels overschrijdt, wordt je titel afgekapt. Je kunt ongeveer 50 tot 60 tekens inclusief spaties gebruiken.

 

Tips voor het schrijven van een goede meta-omschrijving

Zorg ervoor dat je meta-omschrijving een aanvulling is op je paginatitel. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

  • Herhaal je zoekterm nog een keer in de meta-omschrijving. Dit zorgt ervoor dat de term dikgedrukt staat en dus extra opvalt in de zoekresultaten.
  • Ook de meta-omschrijving mag niet te lang zijn. Gebruik maximaal 155 tot 160 karakters.

Als je een hogere positie in Google en een hogere click-through-rate (CTR) behaalt, heb je een goede paginatitel en meta-omschrijving geschreven. 

Het schrijven van een goede paginatitel en meta-omschrijving is een goed begin. Het is daarnaast belangrijk dat je ook een goede landingspagina hebt, die die informatie bevat die je in je paginatitel en meta-omschrijving hebt beloofd. Als de landingspagina niet aansluit op jouw paginatitel en meta-omschrijving zal de bezoeker al snel afhaken en naar de concurrent gaan. 

 

Hopelijk kun jij na het lezen van deze tips een goede paginatitel en meta-omschrijving schrijven! Zou je toch nog graag wat hulp willen? Dat kan, neem dan contact met ons op!