Zo maak je een strakke contentplanning

Sommige mensen zijn echte planners en werken alles tot in de puntjes uit, anderen zien wel wat er gebeurt en zijn liever flexibel. Als het aankomt op content bof je als je een planner bent. Door je content te plannen, krijg je er grip op. Een contentplanning zorgt voor structuur. Maar hoe maak je een contentplanning? Door de volgende drie stappen te volgen, word ook jij een planner en heb je je content zo gepland.

Stap 1: Kijk terug

Soms moet je om vooruit te gaan eerst een stapje terug nemen. Dit geldt ook voor een goede contentplanning. Goed plannen begint met terugkijken. Wat is er de afgelopen maand allemaal gebeurd, welke content heb je gemaakt en waarom? Nadat je dit in kaart hebt gebracht, kun je strategisch vooruit plannen. Het is niet nodig om al je kanalen in kaart te brengen. Kies de vijf belangrijkste mediakanalen en noteer per kanaal het onderwerp, de publicatiedatum en de reden voor publicatie. Houd het kort en bondig.

Stap 2: Categoriseer

Als je stap 1 hebt gevolgd, heb je een overzicht van alle communicatie-uitingen per kanaal. Nu is het tijd om orde aan te brengen in dat overzicht door te categoriseren. Beantwoord de volgende vier vragen:

  • Zie je terugkerende categorieën?

Je kunt de categorieën zelf indelen. Voorbeelden van categorieën zijn bijvoorbeeld ‘kennis delen’, ‘grappige content delen’ of ‘communicatie naar nieuwe klanten’. Geef iedere categorie een kleur en markeer de content uit iedere categorie met deze kleur. Geef de content die niet echt ergens bij past de categorie ’niet toe te wijzen’.

  • Mis je onderwerpen?

Nu alles is gecategoriseerd, kun je kijken welke categorieën je misschien mist.

  • Waarover communiceer je het meest?

Kijk welke kleur het meest terugkomt en bedenk wat je daarvan vindt. Is dat een categorie waar je veel over wilt delen? Of wil je de aandacht verleggen op een andere categorie?

  • Welk bericht scoorde het best?

Het is heel interessant om eens te onderzoeken welke uiting of categorie het best scoort. Welke uitingen deden het goed en welke minder? Je kunt bijvoorbeeld kijken naar bereik, kliks, likes, et cetera. Zijn deze resultaten in lijn met je verwachtingen?

Stap 3: Plan

Je hebt terug gekeken en gecategoriseerd. Nu is het tijd om echt te gaan plannen. Bekijk het overzicht uit stap 2 en bepaal per categorie welke berichten je deze maand wilt plaatsen. Noteer de publicatiedatum, het kanaal, het onderwerp en de reden waarom je het bericht plaatst. Bepaal ook wanneer jij vindt dat de uiting een succes is.

Je hebt nu een contentplanning gemaakt! Herhaal dit iedere maand en blijf je content evalueren. Dit helpt je om nog betere content te maken.

Vind je content creatie nog steeds wat ingewikkeld en geef je dit liever uit handen? Neem dan eens contact met ons op. Wij helpen je heel graag verder.