Zo grijp jij de aandacht met jouw Instagram-caption!

Tips voor een goede Instagram-caption

Wil je een groei doormaken op Instagram of meer naamsbekendheid genereren? Dan moet je ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk doorbrengen op jouw bericht. Hoe meer tijd mensen doorbrengen op jouw bericht, hoe hoger je terechtkomt in het Instagram-algoritme. Dit betekent weer dat meer mensen bij jouw post terecht zullen komen. De juiste Instagram-caption zorgt voor engagement met je volgers. Maar dit is niet het enige, het kan ook je conversieratio beïnvloeden. In dit nieuwsbericht lees je hoe je een caption schrijft die de lezer vasthoudt en ervoor zorgt dat zij niet direct verder scrollen.

 

1. De lengte van de caption.

Een lange caption hoeft niet meteen slecht te zijn. Het is wel belangrijk dat je ze goed opbouwt en dat je de lezer geïnteresseerd houdt. Gebruik geen onnodige informatie of woorden, maar laat deze achterwege. Houd vooral je Instagram-statistieken goed in de gaten om erachter te komen wat jouw doelgroep fijn vindt. 

Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat Instagram alleen de eerste paar regels toont. Jouw caption wordt vervolgens afgebroken en de lezer moet dan op “Meer” drukken om de rest van de caption te lezen. Door de caption kort te houden, word je niet afgebroken en zal de lezer minder snel afhaken.

 

2. Een sterk begin voor jouw caption.

De eerste zin van jouw caption is de meest belangrijke. De lezer kiest na het lezen van de eerste zin of zij afhaakt of blijft lezen. Trek in de eerste zin dus de aandacht en vertel direct waar het over gaat. Denk bovendien na over waarom jouw volgers je volgen. 

 

3. Engagement met jouw volgers.

Je wilt dat volgers een lange tijd doorbrengen op jouw berichten om engagement te creëren. Je wilt dat ze reacties achterlaten, je bericht liken, delen of zelfs opslaan. Dit doe je door met je volgers in gesprek te gaan, bijvoorbeeld door je caption te eindigen met een vraag. Vraag jouw volgers om hun mening of laat ze hun vrienden taggen. Af en toe een call to action toevoegen is ook heel belangrijk. Zo houd je je volgers actief. Bovendien kan een call to action leiden tot extra conversie. Stuur ze bijvoorbeeld door naar de link in je bio. 

 

4. Hashtags gebruiken.

Gebruik áltijd hashtags. Dit is een van de weinige manieren om mensen te bereiken die jou niet volgen. Door het gebruik van hashtags kom je op de Verkennen-pagina. Maak wel gebruik van relevante hashtags voor jouw bericht en gebruik niet de standaard hashtags, zoals #love of #friendship. Deze hashtags leveren geen volgers of likes op en zorgen er ook nog eens voor dat je minder serieus genomen wordt. 

Bedenk zelf wat goed past bij je doelgroep. Kijk daarnaast eens bij de concurrent. Houd je hashtags bovendien kort, niemand zoekt naar lange hashtags. Ook zoekt niemand naar ingewikkelde hashtags, dus houd het simpel.

Je kunt ook zelf een hashtag bedenken en deze met je klanten delen. Maak duidelijk dat je klanten deze hashtag kunnen gebruiken als jouw product zichtbaar is in hun bericht. Dit is goede reclame voor je merk. Bovendien kun je deze content ook op je eigen pagina plaatsen. 

 

5. Persoonlijkheid creëren.

Sla je Instagram-captions ergens op, zodat je makkelijker jouw eigen schrijfstijl kunt aanhouden. Bovendien kun je altijd kleine stukjes tekst hergebruiken. Dit geldt ook voor hashtags. Je kunt een aantal hashtags die bij jouw merk passen onder al je berichten plaatsen om herkenbaarheid voor je volgers te creëren.

Ontwikkel je eigen vocabulaire voor je captions. Bepaal jouw tone of voice of laat een aantal woorden vaak terugkomen. Dit kun je ook doen met emoji’s. Een duidelijke brand voice heeft veel voordelen. Als iemand jouw caption meteen koppelt aan je merk heb je het goed gedaan. Dit betekent dat de volger onbewust verbonden is met jouw merk. Zorg ervoor dat je menselijk blijft en schrijft met gevoel en passie.

 

6. Neem de tijd.

Je moet jezelf niet dwingen om binnen een half uur een goede Instagram-caption te schrijven omdat er een bericht online moet komen. Zorg dat je op tijd begint en gebruik eventueel een Instagram planner. Gun jezelf de tijd om inspiratie op te doen voor een goede caption en plan het bericht pas in als je tevreden bent.

Probeer je ook eens te verplaatsen in de lezer. Vraag jezelf af wat de lezer uit jouw bericht kan halen. Bovendien is storytelling altijd een hit. Het maakt je verhaal behapbaar, interessant en het roept emoties op, wat ervoor zorgt dat mensen het langer zullen onthouden. 

 

7. Maak gebruik van witregels.

Door het gebruik van witregels creëer je een gemakkelijk overzicht en voorkom je een lange lap tekst. 

 

Met deze 7 tips ga jij Instagram-captions schrijven als een baas. Houd je eigen doelgroep in gedachten en doe wat bij jou past. Heb jij iets gehad aan dit nieuwsbericht? Laat het ons dan zeker weten via social media. Mocht het schrijven van een goede Instagram-caption nog niet helemaal lukken en zou je graag hulp willen? Dat kan, neem dan contact met ons op!