WhatsApp lanceert een Business-app voor bedrijven

Half januari werd de zakelijke versie van WhatsApp gelanceerd, beter bekend als WhatsApp Business. Met de nieuwe app richt WhatsApp zich op de MKB’ers. Gebruikers kunnen met de app een profiel voor het bedrijf maken en eenvoudig contact houden met de klanten. Tot op heden is de app helaas niet beschikbaar voor alle landen. Voor de potentiële gebruikers in Nederland is het sinds 30 januari mogelijk om de app te downloaden en in te stellen. Dit is mits je een android telefoon bezit. Het is nog niet duidelijk wanneer iPhone-gebruikers er mee aan de slag kunnen gaan.

Hoe stel je WhatsApp Business in?
Allereerst wordt de app door de gebruiker gedownload. Nadat de app gedownload is en de gebruiker akkoord is gegaan met de servicevoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp, dient het telefoonnummer geverifieerd te worden. Zodra de verificatie gelukt is, is het tijd om de bedrijfsinformatie (zoals bedrijfsnaam en logo) in te voeren. Vanaf dat moment kunnen klanten het bedrijf bereiken en visa versa. Het startscherm is onderverdeeld in: chats, status en oproepen.

WhatsApp Business functies
Met een WhatsApp Business profiel kan er aanvullende informatie gegeven worden over het bedrijf. Aanvullende informatie zoals het bedrijfsadres, het precieze locatie op de kaart, aanvullende omschrijving, categorie, openingstijden, e-mailadres en de website van je bedrijf. Om er zeker van te zijn dat je met het echte bedrijf communiceert, heeft WhatsApp "chatdienst vinkjes" geïntroduceerd. Het groene vinkje komt naast de naam van het bedrijf te staan dat boven aan de chat staat. Daarnaast zijn er verschillende berichtinstellingen beschikbaar. Bijvoorbeeld bij afwezigheid of bij het begroeten van de klanten die voor het eerst (of na 14 dagen van inactiviteit) contact opnemen. Het is tevens mogelijk om de berichten te personaliseren. Ook kan aangegeven worden wanneer deze verzonden moet worden. Last but not least, is het mogelijk om snelle antwoorden in te stellen. Mocht je vaak dezelfde vraag binnen krijgen, kan je door middel van een sneltoets een antwoord versturen op de vraag die de klant gesteld heeft.

Plus punten voor de bedrijven die gebruik willen maken van WhatsApp Business: de gebruiker kan zowel WhatsApp Business als WhatsApp Messenger gebruiken, mits je twee verschillende nummers gebruikt. Daarnaast is de WhatsApp Business gratis! In de toekomst zullen de bedrijven er voor moeten betalen voor het gebruik hiervan. Wat de kosten zullen zijn, is nog niet bekend.

En? Werkt uw bedrijf al met WhatsApp Business?