WhatsApp gaat gegevens voor persoonlijke suggesties delen met Facebook

WhatsApp liet onlangs weten dat het een partnership met Facebook aan is gegaan na de overname welke twee jaar geleden plaatsvond. Vandaag kregen gebruikers op WhatsApp een Terms and Privacy policy melding hierover. Wij geven tips om het delen met Facebook uit te schakelen.

WhatsApp liet weten vanaf vandaag telefoonnummers van gebruikers te delen met Facebook om vriendsuggesties en advertenties persoonlijker te maken. Ook gaan er geruchten dat hierdoor bedrijven je kunnen benaderen via WhatsApp; luchtvaartmaatschappijen zien bijvoorbeeld de mogelijkheid vluchtwijzigingen via WhatsApp door te geven. Verwacht wordt dat deze opties de komende maanden getest zullen gaan worden.

Wellicht ben je meer gesteld op privacy of heb je hier gewoon liever niks mee te maken. Gelukkig geeft WhatsApp je 30 dagen de tijd om hier een stokje voor te steken, of om je keuze aan te passen.

De eerste mogelijkheid is het deels accepteren van de nieuwe voorwaarden. Onderaan in de tekst staat "Read more about the key updates to our tems and privacy policy". Wanneer je hierop klikt en het vinkje weghaalt, worden je gegevens niet gedeeld.

Toch iets te enthousiast geweest en de voorwaarden al geaccepteerd zonder te weten waar je nou eigenlijk mee instemde? Ook nu helpt WhatsApp je uit de brand.

Wanneer je de voorwaarden al geaccepteerd hebt, kun je je voorkeur eenmaal wijzigen via Settings -> Account -> Share My Account. Tik hier het vinkje uit en ook nu word jouw nummer niet meer met Facebook gedeeld. Let er echter wel op dat je deze instelling maar één keer kan aanpassen.

Wanneer je geen Facebook-account hebt zit je al helemaal veilig; WhatsApp deelt je nummer namelijk alleen met Facebook en niet met (adverterende) bedrijven.