Wat werkt beter? ‘Je’ of toch ‘u’?

Het is nog altijd een lastig keuze, om te kiezen tussen ‘u’ of ‘jij’. Als bedrijf hangt het ervan af wat het bedrijf als imago wilt creëren. ‘U’ is meer formeel en ‘jij’ is toch erg persoonlijk. Toch zijn er grote bedrijven die toch liever voor het persoonlijke gaan. Bedrijven zoals: SNS Bank, HEMA, KPN en zelfs Albert Heijn. Dit zijn een aantal voorbeelden, er zijn er nog veel meer. Er zijn ook bedrijven die toch liever voor het formele gaan. Bedrijven zoals Nespresso en de NS. Maar op welke basis word deze keuze nou gemaakt?

Er kan eigenlijk wel gezegd worden dat IKEA de trendsetter is met het aanspreken van de klanten met ‘jij’. Gek genoeg heeft IKEA, door deze keuze, geen enkele cent minder verdiend. Vaak worden op websites de bezoekers met ‘u’ aangesproken en op social media ‘je’ of ‘jij’. Met ‘u’ wordt er een soort afstand gecreëerd tussen het bedrijf en de klant, iets wat op social media juist niet moet gebeuren.

De keuze tussen ‘je’ en ‘u’

De keuze heeft te maken met wat het beste past bij de uitstraling. Daarnaast spelen ook de meningen van de doelgroep mee. De merkidentiteit staat boven aan bij de keuze tussen ‘je’ en ‘u’. Een ‘u’ pas beter bij een strak bedrijf en een ‘je’ past meer bij een hip flexibel bedrijf.  

Hoe maak ik als bedrijf de keuze tussen ‘je’ of ‘u’

De keuze tussen ‘je’ of ‘u’ is soms lastig te maken. Het is vaak afhankelijk wat voor soort bedrijf het is en wat er verkocht wordt door het bedrijf. Als het gaat om kleding, apparatuur, design en cosmetica etc. kan er gekozen worden voor ‘je’. Het is namelijk niet iets waar mensen zich druk om maken. Bij ‘belangrijke zaken’ is het vaak beter om te kiezen voor ‘u’. Het is natuurlijk nog steeds de keuze van het bedrijf, maar mensen willen graag serieus worden genomen als het te maken heeft met ‘belangrijke zaken’. Zaken zoals geld, advocaten en hypotheken enzovoorts.

Afhankelijk van wat het bedrijf vindt, is het belangrijk dat de doelgroep het ook fijn vind. Het is belangrijk dat de keuze is gemaakt op de doelgroep. Als de doelgroep het niet fijn vindt om met ‘je’ of ‘u’, verliezen het bedrijf misschien wel klanten.

Op het internet

Het internet wordt is het belangrijkste platform van communicatie. Het is dus belangrijk om een goede keuze te maken. Veel bedrijven gebruiken ‘je’ op de website, omdat dit sneller en flexibel zou zijn. Het enige nadeel van internet is, iedereen gebruikt het. Het bedrijf kan niet zien wat de leeftijd is van de bezoeker op de website.

Op social media worden mensen zelden met ‘u’ aangesproken. Op social media lijkt het, als er wordt gecommuniceerd, dat er al vaak contact is geweest. Daarom kiezen veel bedrijf voor ‘je’.

Waar kiest MediaMere nou voor?

Na alle theorieën te hebben bekeken, lang gediscussieerd te hebben en de meningen van de doelgroep te vragen. Gebruiken we ‘u’ op de website en ‘je’ of ‘jij’ op social media. Op de website vinden gebruiken we ‘u’, zodat de mensen die onze website bezoeken zich gerespecteerd voelen. We vinden dat erg belangrijk. Terwijl we op social media ‘je’ of ‘jij’ gebruiken. Dit doen we, omdat als er ‘u’ op social media wordt gebruikt, er dan een soort kloof ontstaat. Dat  is iets wat we juist willen voorkomen.