Wat is storytelling en hoe pas je dat toe op content marketing?

Storytelling, een geweldige manier van reclame! Storytelling is een goede manier van (content) marketing. Het doel is een merk verkopen door middel van een verhaal. Als storytelling goed wordt toegepast kunnen hier veel kijkers op af komen.

Wat maakt storytelling zo effectief?
Rapha (Producent van wielerkleding) heeft een reclame bedacht waar gebruik werd gemaakt van storytelling. De video begon met een quote: "Imagine yourself running through the park. Your feet feel remarkably light". Met deze zin worden kijkers gestimuleerd om hieraan te denken; ze worden als het ware in het verhaal gezogen.

Er zitten hier mooie voordelen aan. Kijkers hebben minder kritische gedachten, en ervaren meer positieve gevoelens. Het lijkt net als een film; u wordt in het verhaal meegezogen, hierdoor leert u ook de personages kennen. In storytelling is dat een belangrijk aspect.

Hoe past u storytelling toe?
Om een goede storytelling campagne te maken, is het belangrijk dat u het goed toepast. 

Het is uit onderzoek gebleken dat een goed storytelling verhaal zorgt dat:

  • Mensen door de ogen van de hoofdpersoon kunnen meekijken
  • Mensen het gevoel hebben het zelf mee te maken
  • Mensen zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon, zelfs als dat een moordenaar is
  • Mensen overtuigd worden, meer empathie krijgen, gemakkelijk iets onthouden en navertellen

Om dit te bereiken is het van belang dat het verhaal aan verschillende elementen voldoet. Het verhaal moet bestaan uit acties en gebeurtenissen, met één of meerdere personen die naar een plot toewerken. Een verhaal wordt persoonlijker als er gebruik wordt gemaakt van een ik-vorm in plaats van hij of zij verhalen, hierdoor duikt de kijker nog meer in het verhaal.

Als er gebruik wordt gemaakt van verschillende tijden zoals het heden en verleden, blijft het verhaal verfrissend als het naar een ander shot gaat. Dit is interessanter voor de kijker.

Storytelling toepassen bouwt een bepaald imago op. Dit imago verwachten kijkers weer te zien bij een nieuwe campagne. Op deze manier onderscheid een bepaald merk zich van de rest.

Dit artikel is geschreven door Benjamin Kops, Marketing Prins bij MediaMere.