Wat betekent de opkomst van Voice Search voor jouw SEO strategie?

Je hoort het steeds vaker de laatste tijd: ‘Google Home’, ‘SIRI’ of misschien wel ‘ALEXA’. Deze digitale spraakassistenten worden door steeds meer gekocht en gebruikt. Gebruikers kunnen aan deze digitale assistent vragen stellen, die vervolgens weer door deze digitale assistent worden beantwoordt.

De meest bekende spraaktechnologie is toch die van de ‘Google Home’. Stel je vraagt aan deze Google assistent: “wat is het weer”, dan geeft de Google Home (via geluid) direct antwoordt op jouw vraag. Maar ook huishoudelijke apparaten kun je aansluiten op de Google Home. Je kan ook bijvoorbeeld instructies geven aan de Google Home om je lampen te dimmen of een koffiezetapparaat aan zetten. Dit alles doe je dan via spraak.

Deze nieuwe spraaktechnologie is in opkomst , maar misschien vraag je je af: Wat is de invloed van deze trend voor de SEO van je website? Veel SEO-experts zijn er over uit dat ‘Voice Search’, een van de belangrijkste en misschien wel de belangrijkste trend wordt in het zoekgedrag voor de toekomst . Om ‘Voice Search’ optimaal in te zetten in jouw SEO strategie, geeft MediaMere hieronder de drie belangrijkste tips:

1. Long-tail zoekwoorden

De gebruikers die deze spraaktechnologie gebruiken voor zoekopdrachten doen dit met een vraag. Hierdoor vindt er wel degelijk een verschuiving plaats in het SEO Landschap. Door de opkomst van deze spraaktechnologie stellen gebruikers dus steeds vaker een volledig zin, dus bijvoorbeeld een vraag aan de Google Home: “Wat is het weer”.

Dit in tegenstelling tot het zoekgedrag bij de mobiel of desktop, waar vaak gebruik wordt gemaakt van korte zoekopdrachten en zoekwoorden. Deze gebruikers zoeken bijvoorbeeld door alleen het woord “weer” te gebruiken in plaats van de volledig zin.

2. Meer vragend zoeken

Tevens zorgt de opkomst van Voice Search ervoor dat gebruikers steeds meer vragende zoekopdrachten versturen naar Google. De zoekopdrachten worden, naast dat ze langer worden, steeds meer vragend. Ook iets om rekening mee te houden in jouw SEO strategie.

3. Local search wordt nog belangrijker

Door de opkomst van Voice Search is er nog meer verschuiving naar ‘Local Search’. Dit houdt in het zoekgedrag steeds meer geografisch gericht wordt. Mensen zoeken hierdoor sneller naar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt of autogarage. De opkomst van Voice Search kan hiermee dus ook een belangrijke instrument zijn in de SEO strategie van de kleine regionale ondernemer.

Onze aanbeveling is om Local Search optimaal in te zetten voor SEO. Om Local search optimaal in te richten is het aanmaken van een Google Bedrijfspagina zeer verstandig. Dit zorgt ervoor dat jouw bedrijf goed wordt gevonden in de zoekmachine van Google. Zorg er daarnaast ook voor dat jouw contact- en adresgegevens nadrukkelijk worden vermeld op je website, waardoor Google begrijpt waar jouw bedrijf zich bevindt en hoe mensen contact met jou kunnen opnemen.

Kortom indien je jouw SEO strategie wilt optimaliseren voor Voice Search, dan is zeer handig om opzoek te gaan naar de ‘vraag’ die jouw content beantwoordt voor je websitebezoeker. Dus denk hierbij vooral aan: “Welke vraag stelt mijn websitebezoeker bij het zoeken naar mijn content”. Verder is het voor Voice Search verstandig om longtail zoekwoorden in jouw webteksten te verwerken. Daarnaast wordt het nog belangrijker om je Google bedrijfspagina goed in te richten, waardoor Google dit via Voice Search juist kan doorkoppelen.