Waarom zou ik een XML-sitemap aanmaken?

Een sitemap is een overzichtslijst waarin alle links staan naar alle pagina van de website. Dit is vaak een middel voor bezoeker en met name voor de zoekmachines om bepaalde pagina’s te vinden op een website. In theorie zijn er twee soorten sitemaps: een XML-sitemap en HTML-sitemap. In dit onderstaande artikel willen wij je informeren waarom jij een XML-sitemap moet inzetten.

Door het aanmaken van een sitemap op je website maak je het google-bot een stuk makkelijker om alle pagina’s van je website te indexeren. Het is zeker zinvol als je website bestaat uit meer dan tien pagina’s. Want met een XML-sitemap krijgt Google een complete plattegrond van je website met links naar alle pagina’s.

Hoe maak ik een XML-sitemap?

Voor een website kan je een XML-sitemap gemakkelijk aanmaken met behulp van een Yoast SEO-plugin. In deze plugin zit ook de mogelijkheid om een XML-sitemap aan te maken. Als dit eenmaal is ingeschakeld dan worden nieuwe pagina’s automatisch hier geplaatst. Zelfs voor websites die net zijn gelanceerd en nog weinig interne links bevatten is een XML-sitemap een uitkomst.

Wel belangrijk, indien je sitemap klaar gereed is, dan is het aan te raden dat je deze sitemap nog aanmeld bij Google. Dat kan via de Google Search Console van je website. Onder het kopje: ‘Crawlen’ staat er ‘sitemaps’. Als je hier op klikt dan krijg je de mogelijkheid om een je sitemap toe te voegen. Hierdoor wordt de sitemap sneller geïndexeerd.