Vijf stappen die je moet nemen voor een goed contentformat!

Het maken van een keuze voor een contentformat is heel belangrijk. Een contentformat kan je positie in een zoekmachine als Google namelijk maken of breken. Welk contentformat je gebruikt, is afhankelijk van de zoekintentie van de gebruiker. In dit nieuwsbericht lees je welke formats aansluiten op welke zoekintentie en hoe jij je concurrentie altijd een stapje voor blijft! 

Copywriting voor SEO is veel meer dan alleen het schrijven van teksten met zoekwoorden erin. Voordat je überhaupt begint met schrijven, maak je al een aantal belangrijke keuzes, bijvoorbeeld de keuze voor het juiste contentformat. 

De vorm van je content is net zo belangrijk als de inhoud. Bij de vorm van je content kun je bijvoorbeeld denken aan blogs, video’s, whitepapers, reviews, et cetera. De vorm van je content is bepalend voor de manier waarop het publiek jouw boodschap ontvangt.

Met deze 5 stappen bepaal je het juiste contentformat:

 

Stap 1: Ontdek de zoekintentie van de klant

De eerste stap is het ontdekken van de zoekintentie van de klant. Deze stap wordt vaak vergeten, maar is juist ontzettend belangrijk voor het veroveren van een goede positie in zoekmachines als Google. Google bepaalt de posities namelijk onder andere op basis van relevantie. De pagina’s die het beste aansluiten op de behoefte van de klant worden hoger weergegeven. Daarom is het ontzettend belangrijk om de zoekintentie van de klant te achterhalen. 

Verschillende soorten zoekintenties

Er zijn verschillende soorten zoekintenties. Het klinkt misschien lastig om de zoekintentie van de klant te achterhalen, maar dit is eenvoudiger dan het lijkt. Google toont altijd de meest relevante pagina’s die het beste antwoord geven op de behoefte van de gebruiker. Aan de hand van de resultaten in Google kun je dus aflezen wat de intentie van de zoeker is.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten zoekintenties, maar wij behandelen er in dit nieuwsbericht vier:

  1. De informatieve intentie.
    • De zoeker is op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp.
  2. De navigerende intentie.
    • De zoeker is op zoek om naar een specifieke plek (bijvoorbeeld een speelgoedwinkel) of een specifieke URL te navigeren.
  3. De commerciële intentie.
    • De zoeker wil een product of dienst kopen.
  4. De vergelijkende intenties.
    • De zoeker wil verschillende producten of diensten met elkaar vergelijken.

 

De meest gebruikte contentformats per zoekintentie

Op iedere zoekintenties sluit een ander contentformat beter aan. Je leest hieronder welk contentformat het meest gebruikt wordt per zoekintentie. 

Informatieve intentie

Om te voorzien in de informatieve intentie van de zoeker wordt vaak gebruik gemaakt van blogartikelen, longreads, guides, afbeeldingen en infographics.

Navigerende intentie

Om te voorzien in de navigerende intentie is het belangrijk dat je je contactpagina, met daarop adresgegevens, openingstijden en contactgegevens, op orde hebt. Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld verschillende landingspagina’s te maken voor verschillende vestigingen. Zo komen zoekers bij een lokale zoekopdracht direct daarop terecht.

Commerciële intentie

Om te voorzien in de commerciële intentie kun je gebruik maken van productpagina’s als Product Detailing Pages, Product Listing Pages en andere formats waarop je producten of diensten kunt kopen.

Vergelijkende intentie

Zoekers met een vergelijkende intentie zitten in de fase waarin ze iets wil kopen, maar nog niet precies weten welk product het meest geschikt is. De zoeker is op zoek naar informatie, maar wil het product eventueel ook meteen kunnen aanschaffen. Hybride contentformats lenen zich hier goed voor: pagina’s met daarop een combinatie van informatie in tekstblokken, afbeeldingen en shopingangen naar producten.

 

Stap 2: Onderzoek welke contentformats de concurrentie gebruikt

Bekijk de contentformats van de concurrentie met een frisse, kritische blik. Bekijk welke formats zij gebruiken om de behoefte van de klant op te vangen, uit welke elementen de pagina’s zijn opgebouwd en wat de overeenkomsten van de pagina’s zijn met topposities. Als zij allemaal (ongeveer) hetzelfde format gebruiken, dan kun je daaruit waarschijnlijk afleiden dat dat format goed werkt. 

Focus je op concurrenten die hetzelfde doen als jij

Het kan natuurlijk voorkomen dat je verschillende formats voorbij ziet komen. Focus je dan vooral op de formats van partijen die in de kern hetzelfde doen als jij. Dit geeft je inzichten in de manier waarop je jouw content het best kunt opbouwen en vormgeven.

 

Stap 3: Wees origineel ten opzichte van de concurrentie

Zorg dat je originele content maakt ten opzichte van de concurrentie. Als je vergelijkbare content maakt als de concurrentie levert dit ten slotte niets extra’s op voor de zoeker. Voor een goede positie in Google is unieke content belangrijk. Vraag jezelf af wat jij als zoeker nodig zou hebben en wat jou als partij uniek maakt ten opzichte van de concurrentie.

 

Stap 4: Stel de ideale contentformats samen

Laat de standaard contentformats los en wees creatief. Welk format vangt de behoefte van de gebruiker zo goed mogelijk op? 

 

Stap 5: Test en hergebruik de contentformats die goed werken

Zorg dat je voldoende tijd besteed aan het bepalen van het juiste contentformat. Dit betekent ook dat je verschillende contentformats moet testen om met zekerheid te kunnen zeggen of een format werkt. Als jouw pagina wordt beloond met een hoge positie in Google weet je dat je format heeft gewerkt. Mocht dit helaas nog niet zo zijn, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Het contentformat sluit bijvoorbeeld niet goed aan op de zoekintentie of de pagina is (nog) niet (goed) geïndexeerd door Google. 

 

Hopelijk kun jij na het lezen van dit nieuwsbericht aan de slag met het maken van een succesvol contentformat! Mocht je toch liever nog wat hulp willen, dan helpen wij u natuurlijk graag. Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden.