Vier tips om jouw Google Bedrijfsprofiel te optimaliseren

Om lokaal online gevonden te worden, is het belangrijk dat jouw Google Bedrijfsprofiel goed ingericht is. Het is belangrijk dat jij de basis van Google Bedrijfsprofiel goed op orde hebt. In dit nieuwsbericht geven wij je vier tips om Google Bedrijfsprofiel te optimaliseren, om je zoekvindbaarheid voor potentiële klanten te verbeteren.

Tip 1: Kijk eens bij jouw concurrenten

Je kunt in jouw Google Bedrijfsprofiel passende bedrijfscategorieën selecteren. Er is een onderscheid tussen de primaire categorie (welke het beste bij jouw bedrijf past) en overige categorieën. Het is verplicht om een primaire categorie te selecteren. Overige categorieën zijn niet verplicht, hier kun je er meerdere van selecteren.

Voor Google zijn categorieën erg belangrijk. Zo weten ze waar jouw bedrijf onder valt. Wees dus zo specifiek mogelijk in je selectie en selecteer zoveel mogelijk relevante categorieën. Wellicht vind je het lastig om passende categorieën te kiezen. Kijk dan eens welke categorie jouw concurrenten hebben gekozen. Je hebt alleen inzicht in de door hen gekozen primaire categorie, tenzij je gebruik maakt van GMBspy.

Zoek op bepaalde zoekwoorden waarop je wilt dat jouw bedrijfsprofiel lokaal gevonden wordt. Kijk vervolgens welke concurrenten beter presteren in Google Maps. Klik op hun bedrijfsprofiel en activeer de GMBspy-extensie. Vervolgens zie je alle door de concurrent geselecteerde categorieën.

Tip 2: Zorg dat je zichtbaar wordt in de servicegebieden waar je dat nog niet bent

Het is heel belangrijk dat je relevant bent voor degene die de zoekopdracht doet. Jouw bedrijf moet aansluiten op de zoekopdracht, maar je moet ook gevestigd zijn in het gebied waar de zoekopdracht gedaan wordt of waar naar wordt gezocht. Hoe dichter jouw organisatie daarbij in de buurt is, hoe relevanter je in de ogen van Google bent. Dit vergroot de kans dat jij getoond wordt.

In je bedrijfsprofiel kun je aangeven waar jouw bedrijf leveringen doet of services aanbiedt. Dit doe je onder Servicegebied binnen het Informatiegedeelte. Voeg hieraan zoveel mogelijk gebieden toe.

Tip 3: Reageer met zoekwoorden op reviews

Reviews zijn ontzettend belangrijk. Hoe beter jouw bedrijf beoordeeld wordt en hoe meer reviews je hebt, hoe groter de kans is dat je zult worden getoond in Google Maps. Als bepaalde zoekwoorden terugkomen in reviews, is de kans groter dat je op deze zoekwooren getoond zal worden.

Je hebt natuurlijk weinig controle over de reviews die klanten achterlaten. Waar je wel controle over hebt, is hoe je reageert op deze reviews. Reageer daarom op iedere review, zowel positief als negatief. Dit creëert interactie met je klanten. In jouw eigen reacties kun je natuurlijk wel zoekwoorden opnemen. Zorg er wel voor dat de zoekwoorden relevant zijn in de context en dat het natuurlijk overkomt.

Tip 4: Maak gebruik van ‘vraag-en-antwoord’

Het is mogelijk om vragen te stellen binnen een bedrijfsprofiel. Zo kun je bijvoorbeeld snel antwoord krijgen op een vraag met betrekking tot de klantenservice van een bedrijf.

Wanneer er een vraag wordt gesteld, suggereert Google een aantal antwoorden, op basis van de reviews en het informatiegedeelte van het bedrijfsprofiel. Je hebt als eigenaar ook de mogelijkheid om zelf vragen te stellen en antwoorden te geven. Als je ziet dat er met betrekking tot een bepaald onderwerp veel vragen gesteld worden, dan kun je deze zelf stellen en als eigenaar beantwoorden. Wanneer in het vervolg een vraag wordt gesteld over dit onderwerp wordt het antwoord direct weergegeven. Je hebt het antwoord dan zelf in de hand, in plaats van dat Google suggesties toont. Bovendien voorzie je Google van rich content.

Met deze tips kun jij jouw bedrijfsprofiel optimaliseren, maar zorg er altijd voor dat je de basis op orde hebt. Voeg zoveel mogelijk relevante informatie toe en zorg dat deze informatie up-to-date blijft.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van jouw Bedrijfsprofiel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!