Het verschil tussen B2B en B2C

Allereerst is het belangrijk om te weten wat B2B en B2C is. Daarna leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee marketing begrippen.

Wat is B2B?

B2B is een afkorting die staat voor business to business. Het gaat hierbij om bedrijven die goederen of diensten aan andere bedrijven leveren. Een B2B-bedrijf doet zaken met andere bedrijven, in tegenstelling tot bedrijven die consumenten als klant hebben. Het meeste bekende voorbeeld van een B2B-bedrijf in Nederland is de Makro. Bij deze groothandel in levensmiddelen en andere producten kun je als gewone consument niet voor je boodschappen terecht. Het is een winkel waar bijvoorbeeld restaurants in grote volumes hun ingrediënten inkopen. Een bedrijf koopt hier dus producten die het nodig heeft om de eigen klanten te kunnen bedienen.

Wat is B2C?

Waar B2B-bedrijven zich richten op de zakelijke markt, verkopen B2C bedrijven producten of diensten aan consumenten. Het houdt dus in dat een bedrijf producten verkoopt aan consumenten. B2C is de afkorting voor business to customer. Een voorbeeld van een B2C-bedrijf is de Albert Heijn. De Albert Heijn verkoopt producten direct aan de klant. De Albert Heijn heeft namelijk producten in hun assortiment en dus in de winkel staan en daar kan dan iedereen naar binnen lopen en hun boodschappen doen.

Het verschil

Er zijn meerdere verschillen tussen B2B marketing en B2C marketing. Bij B2B is de doelgroep andere bedrijven en bij B2C is de doelgroep consumenten. Ook wordt er anders betaald bij deze twee begrippen. Bij B2B is het natuurlijk allemaal serieuzer en zakelijker en wordt er daarom vaak achteraf betaald door een factuur. Er wordt een factuur gemaakt van alle producten en/of diensten die er zijn afgenomen en dan wordt de uiteindelijke prijs van de factuur betaald. Bij B2C wordt er vaak snel en heel gemakkelijk betaald, bijvoorbeeld door Apple Pay, Afterpay of door IDEAL.