Vandaag stormachtig weer in Nederland. Wij hebben handige stormtips!

Hoewel code oranje of rood vandaag beide niet van toepassing zijn, is het weer toch onstuimig door de zware windstoten en de hoeveelheid regen die in korte tijd kan vallen. Er wordt gewaarschuwd voor windstoten van 100 tot 130 km/u. Zulk weer komt uiteraard niet zonder gevaar; niet voor niets wordt er voor gewaarschuwd. Met onze tips blijf je zowel thuis als op de weg veilig!

Voor de avonturier
Ten eerste het meest voor de handliggende; ga het huis niet uit als dit niet hoeft. Moet je toch écht naar die meeting? Neem dan de auto of het openbaar vervoer. Rijd vooral op primaire wegen en vermijd kleine straten en paden met veel bomen langs de weg. Parkeer daarnaast ook je auto niet bij een boom, maar het liefst uit de wind. Houdt tevens rekening met een langere remweg door gladheid en rijdt defensief; houdt je aan de snelheidslimiet (vandaag helaas even geen 120) en houdt het stuur stevig vast in verband met windstoten.

Voor de thuisblijver
Blijf je toch liever thuis zitten? Sluit de ramen en deuren van je huis goed af. Rol de zonnewering op en denk daarbij ook meteen aan het zwembadrolluik als je deze mocht hebben. Rolluiken kan je met hagel het beste open laten, omdat ze veelal niet bestand zijn tegen de harde inslag. Zet daarnaast alle losse spullen in de tuin vast of zet ze binnen; denk aan rond waaiende terrasmeubels, tuingereedschap, parasols, of trampolines.

Gaat de storm gepaard met onweer? Trek dan alle stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je dat bij een blikseminslag alle apparaten het loodje leggen. Trek daarnaast de kabelaansluiting uit de tv en de radio. Ook deze kunnen geleiden wanneer er in de buurt een inslag is geweest. Maak daarnaast geen gebruik van stromend water en check (wanneer de storm ligt) de dakpannen en regenpijpen. Zet de dakpannen vast als deze los zijn en maak de regenpijpen schoon indien deze verstopt zit om te voorkomen dat ze doorbreken.