Vandaag komt iOS 10 uit en wij onthullen alvast de meest opvallende features

Naast de nieuwe iPhone 7 en de Apple Watch Series 2 lanceerde Apple deze week ook het nieuwe besturingssysteem iOS10. De releasedatum is 13 september, echter kan het nog even duren voordat iedere iPhone-bezitter een notificatie krijgt van deze update. In dit artikel zetten we de meest opvallende features op een rij.

De update is echter niet voor iedereen een welkome vernieuwing: de update kost 4GB geheugen, dus iPhone-bezitters met weinig geheugen zullen hier waarschijnlijk problemen mee ondervinden. Homescreen meldingen bij het oppakken van de iPhone. De iPhone komt nu direct uit sluimerstand en laat alle meldingen zien wanneer deze opgepakt wordt.

Snelle toegang tot de camera
Onder hetzelfde thema valt de nieuwe, snellere manier van het openen van de camera. Wanneer de iPhone opgepakt wordt en dus uit sluimerstand gehaald wordt, kost het enkel een swipe naar links om de camera-app direct te openen. Geen moment dat je nu nog ontglipt!

Het versturen van foto’s in lagere resolutie
Om data-gebruik te besparen is het nu mogelijk om foto’s in Low Quality Image Mode te verzenden. Tot in hoeverre de foto’s in kwaliteit terug worden gebracht, en hoeveel je hierop bespaard, is tot nu toe nog onduidelijk.

Siri
Met de iOS10 update wordt Siri weer een stukje slimmer en beter toepasbaar; apps van externe ontwikkelaars als WhatsApp en Slack worden nu ook ondersteund. Dit betekend dat Siri nu gebruikt kan worden voor het versturen van Whatsapp berichten. 

Apple Maps
Google Maps liep altijd een stapje voor op Apple Maps, maar Apple lijkt hier toch een inhaalslag in te gaan maken. De nieuwe versie van Apple Maps ziet er met een nieuw design overzichtelijker en een stuk aantrekkelijker uit. Bij files worden voortaan ook alternatieve routes aangeboden, kan er versneld gezochten worden naar tankstations en restaurants, en biedt Apple ontwikkelaars nu de kans om extensies te maken voor Apple maps.

iMessage
iMessage heeft ook een update gekregen, waaronder nieuwe stickers en animaties. Tevens is het mogelijk om nu in iMessage direct foto’s en video’s te bekijken. Doordat iOS10 nu meerdere talen gelijk ondersteund is het niet meer nodig om van taal te switchen bij het gebruik van autocorrect in meerdere talen. Daarnaast heeft iMessage nu ook een image-search ingebouwd om nog sneller foto’s te vinden.

Invisible Ink
Stiekem berichten versturen? Invisible Ink zorgt ervoor dat in iMessage berichten kunnen worden geschreven en pas gezien kunnen worden wanneer je over het scherm swipet. De berichen worden daarna weer onzichtbaar.

Uitschrijven nieuwsbrieven
We staan allemaal wel ingeschreven voor nieuwsbrieven die we niet lezen. iOS10 maakt het mogelijk om via één simpele button je meteen uit te schrijven voor een mailinglijst. Thanks Apple!

Zaklamp
Bijna iedereen gebruikt wel eens de zaklamp op de iPhone, echter kan het extreem felle licht ook een nadeel zijn. Met iOS10 is de felheid nu zelf in te stellen. Je kunt kiezen tussen low, medium, of bright. Deze optie werkt alleen op iPhones met een 3D-Touch.

Waar staat de auto ook alweer?
Nooit meer vergeten waar je auto geparkeerd staat. Met de iOS10 update is de tijd van zoekend ronddwalen voorbij. Als je auto is uitgerust met CarPlay of een standaard Bluetooth-systeem is het mogelijk om notificaties te ontvangen wanneer je de auto uitzet. De positie van de auto wordt daarna automatisch in Apple Maps geplaatst met de optie om er extra tekst bij te zetten, bijvoorbeeld in welke rij.

Delen van Notities
Het is nu mogelijk om notities te delen in de Apple Notes-app met een contactpersoon op je iPhone. Tijdens het bekijken van een notitie kan deze gedeeld worden via een share-knop aan de bovenkant van het scherm. Ook wanneer de notitie gedeeld is is het nog mogelijk om tekst toe te voegen, te bewerken, of inhoud te verwijderen.

Bedtijd
In de clock-app is het tabblad ‘bedtime’ toegevoegd. De app vraagt bij het eerste gebruik hoeveel uur nachtrust je nodig hebt en het tijdstip waarop je meestal wakker wordt. De app berekent dan wanneer het tijd is om te slapen en stelt een alarm in om je te waarschuwen. 

iOS10 beschikbaar vanaf iPhone 5
Het nieuwe iOS10 is helaas alleen beschikbaar voor iedereen die minstens een iPhone 5 heeft. De 5C, 5S, 6, 6S, en SE tellen dus ook mee. De update is ook beschikbaar voor de iPad 4, iPad Air en Air 2, voor de 2e generatie iPad Mini, iPad Pro, en iPod Touch 2e generatie.

Voordat je de update gaat installeren wordt het aangeraden om eerst een backup te maken van je iPhone met iTunes of iCloud. Ook is het aan te raden de iPhone aan de lader te leggen.

iOS 10 wordt vanavond rond 19.00 uur Nederlandse tijd vrijgegeven.