Van B2B naar B2C

In onze eerdere blog hebben we uitgelegd wat B2B en B2C is, maar ook wat het verschil tussen deze twee begrippen is. In deze blog gaan we uitleggen hoe je van B2B naar B2C kunt gaan en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Toch gaan we allereerst nog even kort uitleggen waar deze twee afkortingen voor staan.

B2B is de afkorting voor business-to-business en B2C is de afkorting voor business-to-customer. Bij het een ligt je focus dus op het verkopen van je producten of diensten aan bedrijven en bij de ander verkoop je je producten of diensten aan consumenten. Wat opvalt is dat een B2B-klant grotere aantallen zal afnemen dan een B2C-klant. Als het bijvoorbeeld om planten gaat, neemt een exporteur of tuincentrum meer planten bij je af dan een consument die op zoek is naar een leuk plantje.

Consumenten zijn grootverbruikers van online media zoals sociale media en websites, maar oriënteren ook via offline media zoals radio, televisie, kranten en magazines. Maar mond-tot-mondreclame is nog belangrijker. Hebben vrienden of bekenden een goede ervaring met jouw product en heb jij er ook een goede ervaring mee? Dan zijn ze sneller geneigd ook te kiezen voor jouw product.

Dit is al een goede redenen om van B2B naar B2C te gaan. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van sociale media en consumenten vinden jouw bedrijf daar heel makkelijk door. Als je van B2B naar B2C gaat moet je een aantal dingen veranderen in hoe jouw bedrijf werkt. Je gaat namelijk niet meer grote aantallen verkopen aan één klant, maar bijvoorbeeld dat ene plantje aan één klant. Maak veel gebruik van sociale media en laat je naamsbekendheid daar nog meer mee groeien. Zorg voor een goede relatie met je klanten zodat ze bij je blijven en goede feedback geven aan vrienden, familie en kennissen.

Heb je eventueel nog meer vragen, dan kun je altijd contact opnemen met ons via de contact balk.