Je opent Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube of LinkedIn en meteen bij de allereerste post van een Influencer die je ziet geef je een like, share of plaats je een comment. Een like op posts is makkelijker en minder moeite dan sharen of het plaatsen van comments en geeft influencers meer kans om groter te worden dan de mensen die net beginnen. Toch heeft Instagram (dus Facebook) in meerdere landen al getest om de “zichtbare likes” te verwijderen. Waarom doet Instagram dit? Wat zijn hier de gevolgen van? En welke invloeden heeft Social Media nou op mensen?
Social Media is sinds 2004 echt op gang gekomen. Er waren meerdere lokale sociale of landelijk social media kanalen, maar sinds de komst van Facebook is dit helemaal veranderd. Een eerste platform die wereldwijd mensen verbond en via dit kanaal kon je iedereen in een oogwenk bereiken. Logischerwijs werden hier kansen gezien door bedrijven. Deze bedrijven begonnen met een eigen pagina om zo te communiceren met hun doelgroep. Dit ging over in gesponsorde content die op jouw Facebook Feed kwam. Door Facebook zijn er nog meer Social media kanalen gekomen die zich op allerlei verschillende factoren focussen. Zo is Instagram voor jongeren, YouTube voor filmpjes, Pinterest voor het delen van hobby’s en passies, Twitter neigt naar Facebook maar dan met een politiekere invalshoek, LinkedIn voor jouw professionele netwerk en is Facebook bedoeld voor jouw persoonlijke netwerk.
Toch hebben al deze netwerken één ding met elkaar gemeen die zij allemaal hebben, je kan posts ‘liken’! Het liken van een post is zo makkelijk om te doen en het heeft meer invloeden dan je denkt. Juist omdat het liken zo makkelijk is om te doen hebben mensen verwachtingen, als jij een vakantiefoto plaatst, wil jij zo snel mogelijk zo veel mogelijk likes krijgen. Krijg je deze likes niet of in minder dan je had gedacht, kan je gaan balen. Dit is iets wat in de jeugd een probleem is. De jongeren tussen de 12 en 25 jaar worden enorm beïnvloedt door social media (vandaar influencers) en hechten meer waarde aan het aantal likes dan de werkelijke content die wordt afgespeeld. Wanneer iemand uit de sociale kring iets leuk vindt, kan ook jij dat zien. Dan blijf je vrij neutraal. Maar vindt iedereen iets leuk uit jouw omgeving, dan hoef je niet eens te kijken naar de content, want je geeft de like en gaat door. Dit is in veel gevallen onbewust, want men wilt er graag bij horen, dat zit in onze aard.
Nu heeft Instagram iets nieuws bedacht, het verwijderen van de zichtbare likes op posts. Je kan dus wel een like geven, maar deze wordt niet aan de rest van de wereld laten zien, behalve degene die heeft gepost. Het doel hiervan? Mensen meer laten kijken naar de content om ook een werkelijke engagement te krijgen met de doelgroep. Zo moeten de zogenoemde influencers dus weer beter hun best gaan doen om ook werkelijk goede content te plaatsen. Men kiest nu dus meer zelf voor wie zij leuk vinden in plaats van degene die het grootste netwerk heeft. Dit biedt dus meer kansen voor nieuwe influencers. Een ander gevolg van deze actie is dat jij als persoon wel weet hoeveel mensen het hebben geliked en dat dit voor de buitenwereld privé is. Instagram is in juli begonnen in Australië, Brazilië, Canada, Ierland, Italië, Japan en Nieuw Zeeland met het “verwijderen van likes”.
Natuurlijk heeft Social Media positieve en negatieve gevolgen op mensen, hier heeft het CBS een heel onderzoek naar gedaan. Benieuwd of die invloeden ook voor jou van toepassing zijn?
Dennis Coroneo, SEO Junior bij MediaMere