Top 5 verwachtte marketingtrends voor 2017

Marketing is constant in beweging en verandert steeds sneller. Hier is 2016 geen uitzondering op. Om succesvol consumenten te bereiken moet je bij de les blijven, omdat de methodes en mogelijkheden, en daarmee ook de missers, continu veranderen. Aangezien we bijna in 2017 zijn beland, is het tijd om te kijken naar de verwachtingen voor het nieuwe jaar. We hebben de vijf trends die volgens Forbes het aankomende jaar bepalend zullen zijn op een rijtje gezet.

1. Personalisatie
Niet alleen producten moeten steeds meer toegespitst worden, ook marketing moet hiermee aan de slag. Persoonlijke benadering staat hierbij voorop. Templates worden steeds minder gewaardeerd.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de data die je huidig in handen hebt, zoals wanneer iemand zich heeft aangemeld, wat zij het meeste consumeren, of waar zij eventueel baat bij zullen hebben. Geef producten en diensten een persoonlijk tintje.

2. Video
Video is in marketing nog altijd koning. Niet alleen wordt deze manier van marketing steeds meer gebruikt en is de trend onomkeerbaar, ook de kwaliteit moet en gaat omhoog. Consumenten verwachten steeds meer van video en amateurisme wordt afgestraft. Meestal is deze trend goed te combineren met de personalisatietrend door een gepersonaliseerde video te maken. Het investeren in de juiste manier van productie is in 2017 dus zeker geen overbodige luxe.

Bonuspunten zijn te verdienen met het maken van 360-graden video’s. Deze doen het vooral op Facebook en Youtube erg goed.

3. Social media marketing
Het is makkelijk om op social media van alles te roepen, echter wordt generieke content of alles dat ook maar lijkt op reclame op sociale media simpelweg genegeerd. Hierbij is een doelgroep erg belangrijk – een specifieke boodschap moet naar specifieke mensen. Het liefst wordt er zelfs niet eens meer een boodschap doorgegeven, maar ontstaat er echte interactie met (potentiële) klanten. Deze manier van marketing wordt erg gewaardeerd en scoort hoog.

4. AI en bots
Met de opkomst van digitale assistenten als Cortana en Siri, in combinatie met de steeds populairdere AI-assistenten en chatbots binnen apps, wordt er minder gebruik gemaakt van search engines. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de informatie die je aanbiedt ook gemakkelijk te bereiken is voor digitale zoekers.

5. Right-time marketing
Een campagne opzetten en laten gaan ‘omdat het tijd is’ is verleden tijd. Er zijn de laatste tijd veel pogingen gedaan om real-time marketing toe te passen, maar door de toename hiervan begint de effectiviteit af te nemen. De truc is om van real time naar right time te gaan. Zo kan een goed bedachte invalshoek, welke nog altijd functioneert als basis van succes, op het juiste moment gepubliceerd worden in plaats van zo snel mogelijk.

Ook belangrijk is om te weten wanneer het beter is om niet te reageren, of om geheel met een campagne te stoppen.