Tips voor een goed interview: hoe moet ik iemand interviewen?

Een interview geven is niet zo simpel als de meeste mensen denken. Bij het interviewen van iemand gaat het niet alleen om het stellen van bepaalde vragen, maar ook om door te vragen in de antwoorden die u krijgt. U moet weten wat, hoe en wanneer u iets vraagt. Het gaat daarom niet om het stellen van een lijst met vragen, maar ook om het reageren op antwoorden en emoties.

Vragen
Bij het maken van een vragenlijst moet u zich eerst verdiepen in het onderwerp. Wilt u bijvoorbeeld een actrice interviewen? Zoek dan informatie over haar op en ga op onderzoek uit. Na het onderzoek gaat u een topiclijst maken, maar wat is een topiclijst? Een topiclijst is een lijst met onderwerpen. Op de topiclijst staan nu alle onderwerpen die u wilt behandelen tijdens uw interview, hier hoeven nog geen vragen op te staan.

Bij het voorbereiden van de vragen moet u nadenken over de volgorde. Ga bijvoorbeeld van makkelijke vragen naar moeilijke vragen of ga van een probleem-oorzaak-gevolg naar oplossing. Soms krijgt u een ingewikkeld antwoord terug en begrijpt u het niet. Geef aan dat u het niet begrijpt. Daardoor lokt u de geïnterviewde uit om meer informatie te geven. Meestal legt hij of zij het ook duidelijker uit. U moet zich niet letterlijk aan de vragenlijst houden, maar reageer ook op antwoorden. 

Luisteren
Wanneer u zich heeft voorbereid en alle vragen heeft, is het belangrijk om niet de leiding te nemen in het gesprek. Een goede interviewer is vriendelijk, onderzoekend en luisterend. Het belangrijkste is luisteren, als interviewer moet u eigenlijk het minst aan het woord zijn. Wees niet bang om stiltes te laten vallen, laat de geïnterviewde praten. Geef de ruimte voor de geïnterviewde om te praten.

Extra tips

  • Neem het gesprek op, zo hoeft u ook niet alles op te schrijven en kunt u sneller reageren op antwoorden.
  • Begin na het interview gelijk met het schrijven van een verslag.
  • Let op uw lichaamstaal en op die van de geïnterviewde. Non verbaal krijgt u soms hele andere informatie.

Dit artikel is geschreven door Rafaella Muheto, Marketing Prinses bij MediaMere.