Tips om burgers en de overheid dichter bij elkaar te brengen

De afstand tussen de burgers en de overheid is gevoelsmatig een stuk groter geworden terwijl dat niet logisch klinkt. Tegenwoordig is eigenlijk iedereen wel in contact. Daarom is de baan als communicatieadviseur binnen de overheid erg belangrijk geworden. De communicatieadviseur zou de afstand nog een behoorlijk stuk kunnen inkorten.

Het is niet een actueel probleem, dit is iets dat al een langere tijd speelt. Al tientallen jaren lang komen er steeds minder mensen naar de verkiezingen. Bij de gemeentes, de laag die vlakbij de burgers staan, gaat maar iets meer dan de helft naar de verkiezingen.

Deze afstand kan deels verkleind worden door middel van regelmatig contact tussen de burger en overheid. Regelmatig contact over de zaken waar de burgers zich zorgen over maken. Alleen gebeurt dit regelmatige contact nauwelijks. Een kans voor de overheid om zoveel te bereiken die eigenlijk totaal geen aandacht krijgt.

Verschillende gemeentes doen al aan social media, alleen wordt hier nog niet veel tijd aan besteed. Er kan nog veel meer contact worden gemaakt vanuit de gemeente zelf. Het enige wat de gemeente kan doen is een moderne communicatieadviseur aannemen die verstand heeft van social media. Dit zal een groot deel van de afstand verkleinen.
 

5 tips voor het verkleinen van de afstand tussen de burgers en de overheid

De communicatie-experts binnen de gemeente kunnen heel wat veranderen. Met deze 6 tips kan de afstand worden verkleind:

1. Laat de toegevoegde waarde zien

Laat als communicatieadviseur zien dat het duidelijk nut heeft. Laat zien aan de burger en overheid dat social media erg belangrijk is. Communiceer met de burgers en weet wat er aan de hand is in de buurt. Inlevingsvermogen is erg belangrijk.

2. Social media als belangrijkste platform

Neem social media als hoofdplatform. Communiceer zoveel mogelijk met de burger via social media. Iedereen heeft tegenwoordig wel een account op een social media platform. Het is belangrijk om social media de hoogste prioriteit te geven.

3. Investeer in social media

Adverteren op social media is niet gratis. Als de gemeente of overheid echt op wilt vallen, zullen ze veel tijd en geld in social media moeten steken. Neem er de tijd voor.

4. Gebruik niet alleen één vorm van social media

Met het gebruiken van meerdere soorten social media kan de overheid en gemeente veel mensen bereiken. Elk soort social media heeft zijn eigen mogelijkheden en doelgroep.

5. Wees persoonlijk

De burgers willen weten dat de overheid en gemeente er voor ze zijn. Het is tenslotte hun woonplaats en het is belangrijk dat ze zich verbonden voelen met de gemeente. Dus als communicatie-expert is het niet erg om de mensen met ‘je’ of ‘jij’ aan te spreken. Zo voelen mensen zich juist verbonden.

Dit zijn algemene tips, niet perse voor de gemeente of overheid. Een organisatie of onderneming kunnen deze tips ook gebruiken. Social media is zo belangrijk geworden in het dagelijks leven en het zou zonde zijn al bedrijven hier geen gebruik van zouden maken. Het is tenslotte de makkelijkste manier om in een korte tijd heel veel mensen te bereiken.