SEO Trends 2020

In andere berichten hebben wij van MediaMere al verschillende trends aangegeven die in 2020 zullen komen. Vandaag zijn de SEO Trends aan de beurt. Bereid je voor op de komende trends, maar nog belangrijker (als je er ervaring mee hebt), speel erop in!

Bert

In een eerder artikel van ons is BERT uitgelegd, wat het is en waarom het zo belangrijk is. Heb je deze nog niet gelezen? Lees het artikel van BERT dan hier! BERT, de laatste en grootste update van het Google algoritme is big news, mede doordat het een impact heeft op SEO, maar ook voor degene die zoekt. Deze update zorgt ervoor dat natuurlijke taal makkelijker begrepen wordt door Google. Zo zijn de zelfstandig naamwoorden (Auto, Schoenen, Computer, Internet) en Bijvoegelijke Naamwoorden (Rode, Schone, Goede, Duidelijke) niet meer het belangrijkst en hierdoor hoeven er geen trucjes meer uitgehaald te worden met vage zinnen, zodat deze door Google opgepakt zouden worden. Voorzetsels en andere belangrijke koppelwoorden kan Google door deze update nu makkelijker oppakken. Waarom is dit dan belangrijk als SEO trend? Nou, de zoekopdrachten kunnen nu complexer en specifieker. Dit betekent dat ook de SEO en content specifieker moet om goed opgepakt te worden door Google. Is het namelijk niet relevant aan de vraag die gesteld wordt, dan kom je er ook niet in.

Gebruik E-A-T voor linkbuilding

Vroeger was de regel, hoe meer links, hoe hoger je stond in google (jaren ’90, begin ’00 ). Dit is natuurlijk met de jaren veranderd. Net als voor schoolscripties of verslagen ben je verplicht om duidelijke en betrouwbare bronnen te plaatsen. Zie google als de docent waar je jouw project inleverd en zorg dus dat jouw links goed zijn. EAT staat voor Expertise, Authoritativeness en Thrustworthy, met andere woorden, zorg voor betrouwbare bronnen. Hoe zorg je er nu voor dat een bron betrouwbaar is?

 

– Als je content plaatst, laat dan degene die ook werkelijk veel van het onderwerp af weet (dus de expert) de content plaatsen.
Dit is zowel gunstig voor het intern als extern linken.

– Creëer/genereer links van websites met een hoge autoriteit. Wel uit jouw branche, anders komt BERT om de hoek kijken.

– Wees transparant, makkelijk gezegd, laat zien wie je bent. Als jij meerdere websites beheert met je bedrijf, zorg er dan voor dat dit duidelijk is voor de paginabezoekers. Dit is slechts een voorbeeld van transparantie. Jezelf laten zien of een inzicht geven in het bedrijf valt ook onder transparantie.

De verandering van Structured Data

Structured Data zijn kleine stukjes code die ervoor zorgen dat Google jouw pagina kan classificeren in een bepaalde categorie. In 2019 zijn hier twee opvallende gebeurtenissen geweest. Laten we met de toevoeging beginnen. Er worden meer rich snippets geplaatst (bijvoorbeeld FAQ lijstjes) in Google. Een FAQ neemt veel meer ruimte in dan de rich snippets van voorheen en zullen daarom ook meer de aandacht gaan trekken. Hoe maak je nu een fatsoenlijke FAQ? Hier hebben wij ook een volledige uitleg over!

Een andere aanpassing in de rich snippets (Structured Data) is dat er minder sterren worden weergegeven in Google. De beoordelingssterren die je voorheen enorm veel zag, blijken nu dus alleen nog maar te staan bij schema van product en organization . Waarom dit zo is en de veranderingen die hier nog verder in gaan komen zijn nog geheel onduidelijk. Misschien verdwijnt dit binnenkort of komt het allemaal terug op Google.

Voice search

Voice search, zoals we in een ander artikel al eens hebben vermeld, wordt steeds populairder. 1 op de 5 zoekopdrachten wordt nu al gedaan door Voice Search. Nu de zoekopdrachten complexer kunnen worden door BERT is de kans dat voice search gigantisch gaat toenemen nog groter. Volledige zinnen kunnen dan gezegd worden en er komen specifieke antwoorden uit. Momenteel leest de voice search nog maar 8% van de bovenste resultaten voor, maar hier wordt ook een stijging in verwacht. Stel de persoon staat in een kamer met meerdere mensen, dan ben je dus niet alleen bekender bij die persoon, maar bij de hele groep. Hoe lekker is dat voor je bedrijf?

Ook door de toename van verkoop in smart speakers gaat het aantal voice searches logischerwijs stijgen. Naar verwachting is deze markt rond 2022 ongeveer 40 miljard waard, dus pik je aandeeltje mee zolang het kan.

Lokale SEO wordt steeds belangrijker

Maar hoezo? In het laatste jaar is er 350x meer gezocht op “near me” dan normaal. Dit komt allemaal door de groei in het gebruik van de smartphone. Hierdoor kunnen mensen op locatie, bekend of onbekend in het gebied, informatie krijgen over de lokale bedrijven. Deze krijgen meestal de voorkeur, want zij hebben in hun eigen woonplaats bijvoorbeeld ook een McDonald’s, maar geen Tante Nel Pannenkoekenhuis. Ook voor het goed toepassen van de Lokale SEO hebben wij handige tips voor jou in een ander artikel.

Al met al is het dus van belang dat SEO trucjes achterwegen worden gelaten en dat de kwaliteit van de SEO hoog ligt. Zo kan je langdurig op de goede weg zitten en zal je zien dat je met de tijd stabieler bovenaan staat. In de komende paar jaar gaan wij ervan uit dat Google nog meer aanpassingen gaat doen in het algoritme, hierdoor kan je nu met deze gegeven informatie alvast een goede basis leggen voor komende updates.