SEO: Onmisbare basiskennis

Visual Nieuwsbericht SEO Onmisbare Basiskennis

Voor bedrijven is een goede website onmisbaar. Helaas is het voor veel bedrijven vaak nog zo dat hun website pas op pagina 11 in de zoekresultaten verschijnt. Dit is zonde, en daarom behandelen wij in dit nieuwsbericht de basiskennis van zoekmachineoptimalisatie. Door gebruik te maken van zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd, valt jouw website straks wel op! 

 

1. Wat is zoekmachineoptimalisatie (SEO)?

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands betekent dit zoekmachineoptimalisatie. Bij SEO gaat het erom dat zoekmachines als Google jouw websites goed kunnen vinden, kunnen lezen en op waarde kunnen schatten. SEO bestaat uit verschillende onderdelen die je kunt toepassen:

Content

Voor SEO is goede content heel belangrijk. Zonder tekst en afbeeldingen kunnen zoekmachines jouw website namelijk niet eens vinden. 

Technische SEO

Om zeker te weten dat niets de vindbaarheid van jouw website in de weg staat, is het belangrijk dat ook de ‘achterkant’ van jouw website technisch gezien goed in elkaar zit. 

Off-site SEO

Bij off-site SEO moet je vooral denken aan het opbouwen van links op andere websites, die naar jouw website linken. 

Zoekmachineoptimalisatie kost tijd. Het is daarom belangrijk om er bovenop te zitten door goed te monitoren en te meten. 

 

2. Zoekwoorden

Bij het schrijven van een SEO vriendelijke tekst is het heel belangrijk om te onthouden dat je de tekst schrijft voor de bezoekers van jouw website, en niet voor Google. Google heeft echter wel woorden nodig om jouw website te vinden, en daarvoor gebruik je zoekwoorden en zoektermen. Door de juiste zoekwoorden en -termen te gebruiken, kun je Google helpen bij het tonen van jouw pagina’s aan de mensen die je wil bereiken. Voor het ontdekken van de juiste zoekwoorden voor jouw website begin je met een zoekwoordenonderzoek.

 

3. Het gebruik van zoekwoorden

Volgens verschillende formules is het belangrijk dat een tekst minimaal een x-aantal keer het zoekwoord of de zoekterm bevat. Dit wordt de zoekwoord-dichtheid genoemd. Echter is er nog niet bewezen dat een bepaalde zoekwoord-dichtheid echt werkt om hoger in Google te verschijnen. Maak dus geen overmatig gebruik van de zoekwoorden die belangrijk zijn voor jouw website. Dit zal zelfs averechts werken, want Google zal dit dan zien als spam. 

 

4. Duplicate content

Duplicate content betekent eigenlijk ‘dubbele content’. Er zijn dan meerdere webpagina’s die exact dezelfde tekst bevatten. Dit is nadelig voor SEO, omdat Google maar één pagina kan laten scoren in de zoekresultaten. 

 

5. Meta-omschrijvingen en meta-titels

Meta-omschrijvingen en meta-titels zijn heel belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie. De meta-titel wordt opgepikt door Google en is dus vooral heel belangrijk. De meta-omschrijving bevordert je vindbaarheid niet, maar het laat wel een korte en krachtige samenvatting van de webpagina zien. Hierdoor zullen mensen eerder voor jouw website in plaats van voor de website van de concurrent kiezen.

 

6. Het aantal woorden van een webtekst

Er is geen officieel aantal woorden per webtekst bepaald. Google heeft natuurlijk wel tekst nodig om jouw webtekst te vinden. Het is vooral belangrijk dat je zoveel woorden gebruikt als nodig om jouw verhaal te vertellen. De content van de webpagina is belangrijker dan het aantal woorden. 

Kort samengevat is het vooral belangrijk om te onthouden dat SEO tijd kost. Je kunt jouw concurrenten voor blijven door goede content te maken, zoekwoorden en zoektermen toe te voegen, de technische kant van je website in orde te hebben en off-site SEO toe te passen. 

Heeft u wat gehad aan deze tekst? Laat het zeker aan ons weten via social media! Wilt u graag hulp bij het maken van een SEO vriendelijke website, neem dan contact met ons op. Dan gaan wij voor u aan de slag!