Push- en pull strategie

Push- en pull marketing zijn termen voor twee verschillende marketingstrategieën. Hoewel de twee marketingtermen op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend. Het verschil zit zich in de manier waarop de markt benaderd wordt, en dan met name op welke manier een nieuw product via een distributiekanaal naar de eindklant wordt gestuurd.

Wanneer is er sprake van een pull strategie?
Er is sprake van een pull strategie als de verkoop van een nieuw product wordt gevormd door de klant zelf. In dit geval wordt de strategie gevormd door vraaggedreven marketinginspanningen. Een voorbeeld van zo’n marketinginspanning is de reclame-uiting die de interesse van de klant zal ontwikkelen. De geïnteresseerde klant zal hierdoor vanzelf de verkoopkanalen benaderen en vragen naar het specifieke aanbod. Hiermee zal het product door het distributiekanaal worden getrokken.

Wanneer is er sprake van een push strategie?
Er is sprake van een push strategie als het nieuwe product door de aanbieder wordt aangeboden door aanbodgedreven marketinginspanningen. Dit soort marketinginspanningen zijn in dit geval het verkrijgen van bijvoorbeeld een betere positie in het schap of het geven van kortingen. Op deze manier wordt het nieuwe product door het distributiekanaal geduwd en zullen de verkopende partijen een bijdrage leveren aan de toenemende verkoop van het nieuwe product.