Openbare netwerken zijn handig, maar doe dit vooral niet op openbare WiFi-netwerken

Gratis, openbare wifi; wie geniet er niet van? Het meeliften op andermans internetverbinding is echter wellicht een minder goed idee dan je eerste instantie zou denken. Er zijn namelijk enorm veel beveiligingsrisico’s die openbaar internet met zich mee brengen. Hieronder een aantal bezigheden die je beter niet kunt uitvoeren wanneer je gebruik maakt van een openbaar netwerk.

Bestanden delen/downloaden
Het downloaden van bestanden waarvan je de afkomst niet weet is bij voorbaat al een slecht idee, maar het downloaden van documenten wanneer je gebruikt maakt van een openbaar netwerk wordt al helemaal afgeraden. Er is vrij spel voor virussen, dus ook het delen of uploaden van bestanden is een risico, en niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Het beste is om ook geen printers online te delen en je locatie ontzichbaar te maken voordat je verbinding maakt met openbaar wifi.

Bankaccounts en e-mailadressen
Het is mogelijk voor hackers om via een openbaar netwerk in je inbox te komen en daaruit alle wachtwoorden te resetten. Hierdoor wordt je gehele identiteit gestolen – van Facebook tot aan bankgegevens. Het wordt aangeraden om wachtwoorden om de 3 maanden te veranderen, om er zeker van te zijn dat niemand ergens bij kan. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van grote en kleine letters, cijfers, en symbolen.

Apps
Het gebruiken van apps is natuurlijk onwijs handig, maar aan apps zitten veel minder veiligheidseisen dan aan websites. Tevens hebben vrijwel alle apps ook toegang tot je contacten, locatie, en camera. Soms zitten zelfs je bankgegevens gekoppeld aan een app, waardoor het gebruiken van een app tijdens het gebruik van openbaar internet nog meer risico met zich meebrengt.

Onbeveiligde websites
Websites maken connectie met netwerken. Ook deze netwerken kunnen onbeveiligd zijn. Goed beveiligde websites zijn te herkennen aan een (groen) slotje, en de link waar ‘https’ voor staat. Het slotje betekend dat informatie alleen wordt gedeeld tussen jouw apparaat en de website. Er kan dan dus niemand meekijken. Wel zo fijn!