Online uitblinken met jouw profielfoto op Facebook, LinkedIn, Google+, Twitter en meer

Een goede eerste indruk is belangrijk, vooral op sociale media. Je profielfoto is het eerste waar mensen op een netwerk naar kijken, los van of ze je al kennen of niet. Je profielfoto draagt bij aan de beslissing of mensen jou wel of niet toevoegen, en daarnaast moedigt een goede, duidelijke profielfoto mensen aan om je statusupdates te lezen. Belangrijk is dat je profielfoto vertrouwen uitstraalt. Hierbij is herkenning een belangrijk aspect.

Gebruik zoveel mogelijk dezelfde foto op verscheidene sociale media. Des te vaker mensen jouw foto voorbij zien komen, des te sneller de herkenning ontstaat. Mensen die jou op een sociaal netwerk hebben ontmoet en je vervolgens opzoeken op een ander sociaal netwerk, zullen je sneller toevoegen omdat ze jouw foto herkennen.

Tevens draagt deze herkenning bij aan een gemakkelijkere ontmoeting bij netwerkbijeenkomsten. Wanneer mensen jou herkennen zullen ze eerder een conversatie aangaan dan wanneer je ze niet bekend voorkomt.

Breng daarnaast je gezicht zo veel mogelijk in beeld. Een foto met een ontspannen gezicht en een open lach komen het meest betrouwbaar over. Het gezicht is een belangrijk punt van herkenning. Kies dus liever voor een portretfoto dan een foto waar je mijlen ver van de camera staat en nauwelijks zichtbaar bent. Zorg voor een rustige, neutrale achtergrond en een professionele uitstraling. Vermijd grote groepen mensen en zonnebrillen, petten, of hoeden.

Zorg er tenslotte voor dat de foto scherp is. Een scherpe foto begint met een groot formaat: kleine foto’s uitrekken tot een groter formaat zorgt al snel voor een onscherpe foto, wat onprofessioneel overkomt. De meeste sociale media accepteren foto’s groter dan dat deze werkelijk getoond worden en verschalen deze zelf in het juiste formaat. Het voordeel hiervan is dat achter de kleine afbeelding zich een grotere versie verschuilt, waardoor de foto scherp en helder blijft. Let er tevens op dat de meeste sociale netwerken gebruik maken van vierkante afbeeldingen. Gebruik een programma als Photoshop, GIMP of Paint.net om rechthoekige afbeeldingen bij te snijden.

Er komt dus meer kijken bij een profielfoto dan in eerste instantie gedacht wordt. Een goede profielfoto is tegenwoordig een must en is het visitekaartje van je profiel. Een professionele, duidelijk herkenbare profielfoto maakt meer indruk dan welke functie of werkervaring dan ook.

###FOTO###