Nieuwe trend: duurzame websites, maar wat is dat?

Wist u dat het internet verantwoordelijk is voor 2% van de totale emissie van broeikasgassen? Bij duurzaamheid wordt al gauw gedacht aan de elektrische auto in plaats van de benzineauto, of scheiden en recyclen. Dit is ontzettend belangrijk, want niemand wil in een ongezonde omgeving naar werk of school gaan. In dit artikel leert u om als bedrijf of particulier een duurzame website te maken.

‘Black is the new black’
Tegenwoordig gebruiken veel bedrijven een witte achtergrond voor hun website. Dit ziet er modern en strak uit, maar het is absoluut niet duurzaam. Omdat iedere pixel op een LCD-scherm of OLED-scherm aangezet moet worden, neemt dit een flinke 70% van het scherm in beslag. Met een zwarte achtergrond kan dit percentage verminderd worden, omgerekend moet dit ongeveer 15 watt per bezoeker schelen. Dat klinkt niet als veel, maar als Google in plaats van een witte achtergrond een zwarte zou gebruiken, dan zou er ergens anders op de wereld een middelgrote kolencentrale gesloten kunnen worden.

Printervriendelijk
Rijen voor de printer met een wachttijd van minstens een half uur: nog niet zo lang geleden was dit beeld standaard binnen elk bedrijf. Echter ligt de tijd van het printen bijna achter ons. Kantoren hebben tegenwoordig zelfs geen printer meer nodig. Alles wordt online opgeslagen in de  Cloud, ofwel een online opslagplaats. Wat is nu dan het probleem? Als er geprint wordt, is dit meestal niet zuinig. Dit komt door papierverspilling. Zo worden de laatste  twee zinnen van een document op een nieuwe pagina geprint, terwijl er  gewoon ruimte is op de eerste bladzijde.  Een paar goede oplossingen om zo min mogelijk papier te verspillen, zijn dubbelzijdig printen, zwart-wit printen en het document  pas uitdraaien als het project helemaal af is.

Bezoekers en duurzaamheid
Als bedrijf is het van belang dat op de website zoveel mogelijk bezoekers terecht komen. Maar het beste is als deze bezoekers ook zo snel mogelijk weggaan. Dat komt best tegenstrijdig over, en daar is een goede reden voor. Want: als bezoekers lang blijven rondhangen op de website, wordt er ook meer energie verbruikt. Om energieverbruik te voorkomen is het van belang dat de website goed te navigeren is; denk hierbij aan heldere titels, een overzichtelijke menubalk met verschillende links, want dan kan de bezoeker snel vinden wat hij/zij wil.

Groen moet je doen
Misschien wel de meest logische oplossing, maar  een zeer effectieve: neem een groene hostingprovider. Dit is eigenlijk de website-versie van groene stroom. Op deze manier verminder je de totale uitstoot van de website.

Mobile first
Tegenwoordig is de smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wat mooi meegenomen is voor de duurzaamheid, want het verbruikt  minder energie dan een grote monitor. Dus waar wacht je nog op? Maak je website mobile first en bouw daarna verder aan de desktopversie.

Dit artikel is geschreven door Benjamin Kops, Marketing Prins bij MediaMere.