Met dit stappenplan maak je eenvoudig een goede podcast!

Podcast microfoon

Podcasts worden steeds populairder en het aanbod van podcasts wordt steeds groter. Ook voor jouw organisatie is een podcast misschien wel interessant. Wil jij een podcast beginnen, maar weet je niet hoe? Lees dan dit nieuwsbericht met een handig stappenplan voor het maken van een podcast.

Het maken van een podcast hoeft niet moeilijk te zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met dit handige stappenplan zorg je voor een goede voorbereiding en leer je hoe je een podcast kunt maken, kunt publiceren en kunt promoten. 

 

Waarom is een podcast handig voor jouw organisatie?

Een podcast is een laagdrempelige manier om je doelgroep te bereiken. Bovendien geef je jouw organisatie letterlijk een stem. Daarnaast kun je podcasts eenvoudig delen via je website en social media. Het trekt nieuwe klanten aan, kan bestaande klanten inspireren en zorgt voor betrokkenheid bij jouw organisatie.

 

Wat je moet weten voordat je gaat beginnen

1. Kies een onderwerp dat alleen jouw organisatie kan brengen.

Het is belangrijk dat jouw aflevering zich onderscheidt van alle andere podcasts. Tijdens het kiezen van een onderwerp is het belangrijk dat je je afvraagt of het onderwerp waardevol en uniek is. Halen luisteraars echt iets uit jouw podcast, is het onderwerp interessant genoeg om de aandacht van de luisteraars te behouden en breng je echt iets nieuws op de markt? Dit zijn vragen waar je goed over na moet denken voordat je een podcast gaan opnemen.

2. Kies een goede microfoon.

Het gebruik van een ingebouwde microfoon levert geen mooie kwaliteit op. Pas de keuze van jouw microfoon aan op de soort podcast die je opneemt. Kies bijvoorbeeld een cardioide microfoon als je een podcast opneemt met één spreker en kies voor een omnidirectionele microfoon als je geluid vanuit alle richtingen wil opvangen.

3. Film jouw podcast, zodat je hem kunt uploaden naar YouTube.

Als je je podcast ook beschikbaar maakt als video vergroot je je potentiële publiek enorm. Voor het filmen van jouw podcasts heb je een camera met goede kwaliteit, een statief en software voor het editen van video’s nodig.

 

Het opnemen en uploaden van jouw podcast

1. Zorg dat je een plan hebt voor de aflevering.

Als je zonder plan begint aan de aflevering zit er geen focus in de aflevering, wordt de aflevering te lang en houd je de aandacht van je publiek niet vast. De optimale podcast duurt 18 tot 20 minuten.

2. Zorg dat je geen lange, vage introductie hebt. 

Mensen haken sneller af bij een podcast met een lange introductie. Wees specifiek: leg uit wie en wat er aan bod komt in de aflevering. 

3. Upload je podcast daar waar mensen hem ook kunnen vinden.

Door je podcast alleen op jouw website te plaatsen, beperk je je potentiële publiek. Zet je podcast daarom bijvoorbeeld ook op Spotify, SoundCloud of Apple Podcasts. 

4. Upload regelmatig.

Zorg dat je regelmatig en consistent een nieuwe podcast upload. Het beste zou zijn om wekelijks een nieuwe podcast te uploaden. Zo bind je luisteraars echt aan je podcast.

 

Het promoten van jouw podcast

1. Plaats 3 – 5 afleveringen op de dag dat je jouw podcast naar buiten gaat brengen.

Door meer dan één aflevering te plaatsen, geef je luisteraars meer content om mee te beginnen. Dit boost de tijd dat mensen naar jouw podcasts luisteren en zorgt voor een betere ranking.

2. Maak kleine fragmentjes uit je podcast voor promotie.

Gebruik kleine fragmentjes uit je podcast voor het promoten van je podcast op social media. Op die manier kun je mensen nieuwsgierig maken naar de hele podcast.

3. Nodig interessante gasten uit.

Door interessante gasten uit te nodig in jouw podcast kun je nieuwe luisteraars bereiken. Zorg er ook voor dat deze gasten jouw podcast willen delen en promoten op hun social media.

4. Zorg dat je zelf uitgenodigd wordt bij andere podcasts.

Een goede manier om aandacht voor jouw podcast te creëren, is door te gast te zijn bij andere relevante populaire podcasts. 

 

Na het volgen van dit stappenplan ben je goed op weg naar een populaire podcast! Wil je graag hulp bij het opzetten van een podcast of zou je nog wat tips willen? Dat kan, neem dan contact met ons op!