Met deze tips is een lange laadtijd van je website verleden tijd!

Een lange laadtijd is verleden tijd

De laadtijd van een website is een belangrijk onderdeel van jouw zoekmachine optimalisatie. Bezoekers verwachten dat ze snel de pagina te zien krijgen waarop zij  hebben geklikt. Bezoekers wachten over het algemeen ongeveer 1 seconde voordat de pagina geladen is. Is dit niet het geval, dan klikken ze weg. Als dit regelmatig gebeurt, krijg je minpunten van Google. Dit betekent dat je website lager gaat scoren in de zoekresultaten. De laadtijd van je website is zelfs zo belangrijk geworden dat het één van de belangrijkste rankingfactoren voor zoekmachines is. Sinds 1 mei gaat Google trage websites zelfs straffen. Zorg dus dat de paginasnelheid in orde is, anders wordt je website hierop afgerekend.

 

Laadtijd website meten

Voordat je de laadtijd gaat verbeteren, is het altijd handig om eerst een nulmeting te doen. De laadtijd meten is heel eenvoudig met deze handige tool van Google. Voer de meting uit op je homepagina. Voer je website in, druk op analyseren en laat de tool zijn werk doen. Als de tool klaar is, krijg je twee resultaten te zien: de snelheid van je website wanneer deze op een computer laadt en de snelheid van je website wanneer je deze op een mobiel laadt. Beide scores dienen minimaal 70 te zijn. Is dat niet het geval, volg dan onderstaande tips op om de laadsnelheid te verbeteren.

 

Tip 1: Optimaliseer afbeeldingen

Het downloaden van veel en/of grote afbeeldingen kost relatief veel tijd. Door afbeeldingen te comprimeren, kunnen ze een stuk sneller gedownload worden. Er zijn meerdere tools waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren. Je kunt ook de pagespeed tool gebruiken. Als je dan omlaag scrolt, kun je de gecomprimeerde afbeeldingen van die pagina automatisch downloaden.

 

Tip 2: Vermijd doorverwijzingen

Websites die veel gebruik maken van 301 doorverwijzingen zijn langzamer, omdat de gebruiker dan doorgestuurd wordt. 301 doorverwijzingen worden gebruikt om je van een oude of niet bestaande pagina naar een nieuwe webpagina te sturen. Dit kost weer extra tijd, met als gevolg een langzamere laadtijd. De tool ‘Redirect Mapper’ geeft je inzicht in de hoeveelheid omleidingen die je website bevat.

 

Tip 3: Verklein CSS en Javascript

Wanneer CSS- of Javascript-bestanden worden ingeladen, staat de rest van de pagina in de wachtrij. Hoe kleiner de CSS- en Javascript-bestanden zijn, hoe eerder de site geladen wordt. Hier geeft de Pagespeed tool ook weer suggesties voor.

 

Tip 4: De reactietijd van de server

Wanneer het gaat om de snelheid van de mobiele website speelt de server een belangrijke rol. De tijd die de server nodig heeft om de content te laten zien, wordt ook wel de “wachttijd” genoemd. Het is goed om de wachttijd onder de 200 milliseconden te houden. Kies daarom voor een webhosting met een snelle processor en een SSD-schijf.

 

Tip 5: Browser caching

Met browser caching geef je aan dat bronnen voor een bepaalde tijd in het geheugen mogen blijven zitten. Dit is ideaal als je de pagina een volgende keer bezoekt. Dan hoeft namelijk niet alles nog een keer gedownload te worden. Deze instelling wordt uitgevoerd op de server.

 

Tip 6: Gebruik je WordPress? Verwijder dan langzame en onnodige plug-ins

Heb je al lange tijd een WordPress website? Dan is de kans groot dat je de afgelopen maanden of jaren heel veel plug-ins hebt geïnstalleerd die je helemaal niet meer gebruikt. Al deze plug-ins zorgen ervoor dat je website langzamer wordt. Verwijder daarom de plug-ins die je niet meer gebruikt. 

 

Hopelijk is de laadtijd van jouw website na het toepassen van deze tips aanzienlijk gestegen en stijgt jouw positie in Google ook. Wij horen graag jullie ervaringen via social media!