Marketingtrends voor 2020

Het decennium is voorbij, 2010-2019 waren tijden met enorm veel ontwikkelingen in de Marketing. Zowel offline als online zijn er veel veranderingen geweest. Bedrijven zijn enorm gegroeid door deze ontwikkelingen, maar er zijn ook zeker bedrijven aan onderdoor gegaan omdat zij niet met de tijd mee konden komen of hier geen toekomst in zagen. Zo zijn traditionele reclames op televisie verleden tijd, Banners op websites hadden een enorme opkomst, maar ook die is na 5 jaar weer aan het dalen en de algoritmes van Google worden tot op de dag van vandaag aangepast voor het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid. Maar deze ontwikkelingen zijn natuurlijk al geweest en iedereen met een marketingachtergrond weet dit waarschijnlijk al. Maar, wat gaat het komende decennium ons bieden? Wij hebben de mogelijk belangrijkste trends voor het jaar 2020 voor jullie op een rijtje gezet.

1. Social Media Messaging Apps
E-mail is altijd enorm belangrijk geweest in online communicaties, maar bedrijven gaan al een aantal jaren langer door en de 9 tot 5 mentaliteit is echt verdwenen in het bedrijfsleven met door de opkomst van de smartphone. E-mail is nog steeds een veelgebruikt middel om contact te hebben met klanten, afnemers, consumenten, gasten, patiënten, prospects, suspects of hoe je ze ook noemen wilt, maar gaat een afname in gebruik tegemoet. De messaging apps krijgen steeds meer de voorkeur, de telefoon draag je vrijwel altijd bij je en je bent overal online. De belangrijkste reden dat deze apps dus de voorkeur krijgen is omdat je hierdoor een hogere efficiëntie hebt en efficiëntie is in deze snelle economie één van de belangrijkste factoren. De apps worden zowel in de B2B als in de B2C markt gebruikt en intern.

2. Personalisatie
Persoonlijk, uniek, apart, speciaal & bijzonder. Iedereen wilt zich speciaal voelen en niet meer in een grote groep worden ingedeeld. Iedereen heeft een eigen mening over elk aspect van de wereld en hoe het beter zou kunnen, iedereen heeft een eigen visie, dus waarom heeft nog niet iedereen een eigen aanpak? Mensen willen zo eenmaal benaderd worden anno 2020. Algemene traditionele reclames verliezen steeds meer aandeel en het gedrag van gebruikers is steeds meer van belang. Zo kunnen bedrijven veel specifieker targeten op potentiële afnemers en zullen afnemers loyaler zijn naar jouw bedrijf als de keuze is gemaakt. Dit laatste is omdat zij echt een connectie voelen met het bedrijf. Voor beide partijen is dit dus een win-win situatie.

3. Interactieve content
Interactie, kleine kinderen houden ervan en ondanks dat wij ouder worden zit de kern van ons kunnen in het doen van activiteiten. Dit kan al zo simpel zijn als een potlood van een tafel pakken. Zo werkt de online marketingwereld ook. Door interactie te bieden creëer je niet alleen leukere content, maar je blijft ook hangen bij de consument. Het geeft ook nog eens meer binding als de klant eenmaal bij je is en het is pakkender dan alle statische berichten. Dit is zowel toe te passen op de eigen website als op de eigen social media kanalen. Ook in de offline wereld zijn hier nog een tal aan mogelijkheden voor, maar daar hebben wij een ander artikel over.

4. Chatbots
Wanneer men op een site komt, dan voornamelijk webshops of providers dan zie je steeds vaker een chatbox die geopend wordt. Eerst is dit een bot die vraagt waarmee er geholpen kan worden, daarna wordt de persoon doorverbonden door de bot met een echt persoon die daarna de persoon in kwestie kan helpen. Dit is steeds een trend die zich helemaal doorgaat zetten in 2020 en misschien nog wel verder. Klanten bedienen en zich uniek laten voelen in een behandeling is de key om hen te binden aan het bedrijf. Gehoord voelen is in het verleden een probleem geweest en kan met dit al snel verholpen worden.

5. Voice search
Steeds vaker zoeken mensen met voice search. Volgens google is het zelfs zoveel dat 20% van alles zoekopdrachten nu al via voice search is (statista, 2019) en in de VS 42,7% van alle volwassenen nu al regelmatig gebruik maakt van voice search (Voicebot, 2019). Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe groot voice search eigenlijk nu al is. Dit gaat alleen nog maar meer groeien door onder andere de groei in voice gestuurde apparaten in bijvoorbeeld je huis.