Maak van de laptop een WiFi hotspot

Niet ieder apparaat heeft een even ver bereik om een WiFi signaal op te pikken; smartphones en tablets hebben over het algemeen een kleiner bereik dan een laptop of computer. Om een smartphone of tablet alsnog te laten verbinden met internet is het mogelijk om een apparaat met een sterker signaal in een WiFi hotspot om te zetten.

Een WiFi hotspot is simpelweg een apparaat dat een internetverbinding opnieuw uitzendt. Hierdoor kunnen apparaten met een kleiner bereik alsnog gebruik maken van een verbinding die normaliter buiten bereik ligt.

Dankzij de nieuwe Windows 10 Creators Update is het gemakkelijker om een WiFi hotspot aan te maken en is het eenvoudiger om de instellingen van een hotspot aan te passen.

Een WiFi hotspot aanmaken met Windows 10

Een WiFi hotspot kan alleen worden aangemaakt door een laptop of desktop die zelf ook gebruikt maakt van een WiFi verbinding. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een WiFi hotspot aan te maken op een desktop computer die geen WiFi signaal heeft.

Rechts onder in de taakbalk kan het WiFi pictogram selecteert worden. Hierna opent een scherm met onder andere de optie "Mobiele Hotspot".

Door te klikken op deze optie veranderd de tegel van kleur om aan te geven dat de hotspot geactiveerd is. De hotspot is nu vindbaar in de WiFi instellingen van andere apparaten. Om verbinding te maken met de hotspot is een wachtwoord nodig. Deze is te vinden door met de rechtsmuisknop op de tegel te klikken en vervolgens de instellingen te openen. Deze instellingen laten direct de naam en het wachtwoord van de hotspot zien en laten tevens zien hoeveel apparaten er verbonden zijn.

Door op bewerken te klikken kunnen de automatisch gegenereerde gegevens aangepast worden. De naam en het wachtwoord van de hotspot kunnen hier naar wens ingevuld worden, zodat deze gemakkelijker zijn om te onthouden.

Ten slotte is het als beheerder van een hotspot mogelijk om te zien hoeveel apparaten er verbonden zijn, met een maximum van 8 verschillende apparaten. Ook het soort apparaat, het type, en merk van het apparaat is te zien.