Live locaties delen via WhatsApp

WhatsApp heeft het nu mogelijk gemaakt om live de locatie van een telefoon te delen. Voorheen kon alleen nog een vaste locatie met anderen gedeeld worden, maar WhatsApp maakt het mogelijk om iemand een langere tijd te volgen via live location sharing. De update is beschikbaar voor zowel Apple iOS als Android.

De locatie kan aangezet worden bij een bepaalde chat, waarna alle mensen in desbetreffende chat de locatie van de telefoon kunnen volgen. Daarnaast is het mogelijk om de locatie voor een bepaalde periode aan te zetten door middel van een timer, waardoor het delen automatisch uitgezet wordt als de timer afloopt. Deze timer heeft drie keuzes: 15 minuten, één uur, of acht uur.

Hoe werkt het?

Om live locaties te delen moet WhatsApp ten eerste toestemming hebben tot de locatie van de telefoon. Open het gesprek waarin de locatie gedeeld dient te worden en tik het paperclipje aan, of het plusje op iOS, en tik op live locatie delen. Kies de tijdsduur van het delen en voeg eventueel een bericht toe. Dankzij de ‘stop met delen’ button is het mogelijk om de locatie vroegtijdig te beëindigen. Ook is het mogelijk om het delen van een locatie te annuleren of in te zien met welke personen je locatie gedeeld wordt via Instellingen > Account > Privacy > Live locatie.

Ook is het mogelijk dat meerdere contacten in een groepschat tegelijk hun locatie delen. Alle locaties worden dan op één kaart weergegeven. Hierdoor is het mogelijk om via Live Location een overzicht te krijgen van de locaties van alle contacten.

Veiligheid

WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryption voor deze nieuwe functie, waardoor locaties versleuteld worden verzonden en worden ontvangen, zodat alleen de verzender en ontvanger de locatie kunnen zien. Deze beveiligingsmethode gebruikt de chat app ook al een tijdje voor alle berichten die via de app worden verzonden.