Langer doen met uw mobiele telefoon? Dat kan met deze 10 handige tips

De meeste smartphones zijn voorzien van enorm snelle processors en vele gigabytes aan werkgeheugen, maar houden het nauwelijks één dag uit op een volle accu. Wij geven u 10 handige tips om de batterijduur te verbeteren.

1.) Wifi en bluetooth
Het ingeschakeld houden van wifi en bluetooth heeft een nadelig effect op de accuduur. Als de bluetoothverbinding met een ander apparaat niet meer nodig is, schakel deze dan uit. Het ligt wat anders bij wifi-verbindingen: deze slurpen alleen stroom als wifi ingeschakeld staat, maar geen netwerk hebben om mee te verbinden. Het is daarom verstandig om wifi uit te schakelen zodra u de deur uit gaat.

2.) GPS
De GPS is één van de grootste geheime energieverbruikers van een smartphone. Het constant verversen van de locatie vergt veel energie en een lange tijd navigeren met bijvoorbeeld Google Maps is een zware belasting voor de batterij. Houd daarom in de gaten of apps niet ongewild van de GPS gebruikmaken. Bij Android wordt vaak een bolletje in de notificatiebalk weergegeven wanneer de GPS is ingeschakeld, bij iOS verschijnt rechtsboven een pijltje.

3.) Vliegtuigmodus
Het in stand houden van een (mobiele) verbinding verbruikt veel energie. Daarom is het activeren van de vliegtuigmodus, waardoor alle mobiele verbindingen stop worden gezet, één van de beste manieren om de accuduur te verlengen. Het nadeel van de vliegtuigmodus is dat je niet van mobiele verbindingen (data en telefoon) gebruik kan maken. Het blijft echter wel mogelijk om met een wifi-netwerk te verbinden. De vliegtuigmodus wordt meestal in het instellingenmenu geactiveerd.

4.) Fetchen
Apps ontvangen hun informatie via pushnotificaties of door een vooraf ingestelde tijdsinterval die de data ververst. Laatstgenoemde wordt ook wel fetchen genoemd. Omdat het fetchen vaak wel zes keer per uur gebeurt, kan dit snel een negatief effect op de accu hebben. Daarnaast wordt er niet altijd nieuwe data opgehaald, waardoor het fetchen ook verspilling kan zijn. Kijk in de instellingen van de app of u de fetch-interval aan kan passen of haal alleen handmatig nieuwe data op.

5.) Schermhelderheid
Hoe feller het scherm, hoe meer energie er wordt verbruikt. Als u standaard de hoogste helderheidsinstelling gebruikt, verbruikt u ook het snelst de accu. Het is daarom verstandig de helderheid automatisch naar de lichtsituatie aan te laten passen. Dit is veelal mogelijk via het instellingenmenu. Zo is het scherm in donkere omgevingen niet al te fel en wordt de helderheid opgeschroefd zodra u buiten loopt en de zon op uw smartphone schijnt.

6.) Apps afsluiten
Het afsluiten van apps is een goede manier om uw smartphone wat sneller te laten lopen en om accuduur te verlengen. Dit geldt voornamelijk voor Android-smartphones: apps kunnen daar tegelijkertijd op de achtergrond draaien terwijl deze bij andere mobiele besturingssystemen veelal tijdelijk worden stopgezet. Hoe meer apps op de achtergrond draaien en actief zijn, hoe korter de accuduur vaak is.

7.) Toestel herstarten
In het verlengde van apps afsluiten heeft u altijd nog de mogelijkheid om uw smartphone opnieuw op te starten. Dit kan soms vastlopende apps en andere kleine geheugenfoutjes verhelpen waardoor de accuduur wordt verlengd. Het één keer in de week opnieuw opstarten voorkomt dat kleine foutjes onopgemerkt voor een langere tijd de accuduur negatief kunnen beïnvloeden.

8.) Koel houden
Hoe warmer een smartphone is, hoe sneller de accu leeg gaat. Dit betekent niet dat een warm apparaat meer stroom verbruikt, maar dat een warm apparaat vanwege verschillende redenen belast kan worden waardoor de batterij sneller leegloopt. Hoe warmer de smartphone, hoe harder het apparaat werkt. Het is daarom verstandig om de smarphone even te laten rusten als het toestel erg warm is.

9.) Trillen
De trilmotor in een smartphone verbruikt veel energie. Het kleine motortje moet een zodanige trilling geven dat elke gebruiker het toestel in zijn broekzak kan voelen. Daarom wordt de trilfunctie in de meeste batterijbesparende modus van smartphones uitgezet.

10.) Oplader bij de hand
Het wordt steeds gemakkelijker om de smartphone even op te laden. In menig koffietentje of restaurant is wel een stopcontact te vinden. Houd daarom een oplader bij de hand om de smartphone voor korte periodes even op te laden en daarmee de batterijduur te verlengen. Het is ook mogelijk om alleen een usb-kabel mee te nemen en deze met een laptop te verbinden.

Bron: NU.nl