Jaarplanning voor influencer marketing in 2019

Nog even en voor we het weten is het jaar alweer voorbij, de hoogste tijd voor de marketeers onder ons om een jaarplanning te maken. Wat kan er in 2019 veranderd worden aan de strategie? Is dat misschien toch de influencer marketing?

1) Experiment

Samenwerken met influencers is voor merken en bureaus de laatste jaren vaak de eerste keuze geweest.

Veel bedrijven die bijvoorbeeld in de branche van verzekeringen of babyvoeding zitten, hebben er wellicht ook wel eens aan gedacht maar hebben het nooit uitgevoerd.

Bedrijven die in deze branches vooroplopen, hebben deze stap wel al gemaakt. U hoeft dus ook niet langer te wachten: u kunt gemakkelijk een experiment opzetten om de resultaten van influencer marketing te meten en te benchmarken. Hoe? Simpel:

Start een campagne

Bij het starten van een campagne moet u een creatief concept bedenken voor de jaarplanning van 2019. Zoek ook naar relevante influencers.

Zorg dat uw resultaten meetbaar zijn met bijvoorbeeld acties, zoals kortingsacties en inzamelingsacties. Op deze manier kan je van je resultaten leren. 

Reserveer een budget voor influencers

Heeft u al een grote campagne voor komend jaar bedacht?

Dan is het van belang dat u bij het budgetteren van de campagne ook een budget overhoud voor influencers. Zo kunt u de geplande (traditionele) inzet behouden, en toch een deel van de creatie aan influencers overlaten. Als de campagne voorbij is kunnen de resultaten met elkaar worden vergeleken en geperfectioneerd worden. 

2) Marketingmix

Heeft u toevallig het afgelopen jaar al gebruik gemaakt van influencers?

Dan kunt u in het komende jaar verbeteringingen toepassen en influencer marketing onderdeel van uw marketingmix  maken. Influencers écht integreren in je strategie lukt niet in één keer maar er bestaan een aantal omwegen.

Influencers structureel inzetten

Wilt u met uw merk of product meerdere doelgroepen bereiken werk dan samen met influencers die deze doelgroep bereiken. Bijvoorbeeld tienervloggers; deze influencers bereiken de jongeren doelgroep, hier kunt u dan ook het beste een merk of product verkopen die hen aanspreekt, zoals een nieuw computerspel. Dit geldt ook voor de influencers: fashionbloggers, foodies, fitties, enzovoorts.

3 Long-term influencer marketing

Als influencer marketing al een structureel onderdeel is van uw marketingmix, dan bent u duidelijk goed bezig. Dit kent echter nog een overtreffende trap: long-term influencer marketing.

Influencers als merkambassadeurs 

U heeft ze het afgelopen jaar vast wel eens gezien: influencers als merkambassadeurs. Dit wil zeggen dat een influencer eigenlijk het gezicht is van uw merk. Het is de bedoeling dat als de kijker de influencer voorbij ziet komen op bijvoorbeeld social-media, dat diegene gelijk de link kan leggen naar uw merk.

Zo’n samenwerking kan voor een langere tijd duren. Daarom komen we nu ook bij de langetermijnsamenwerking met influencers. Op deze manier kunt u de influencer een deel van uw bedrijf maken. Laat een influencer een dag meedraaien bij uw klantenservice, het testen een nieuw prototype, of nodig uw influencers uit voor de kerstborrel. De mogelijkheden zijn eindeloos: de uitvoering is aan u.

Dit artikel is geschreven door Benjamin Kops, Marketing Prins bij MediaMere.