Influencer marketing in 2021

influencer_marketing_2021

Mede door de pandemie is de manier waarop we social media gebruiken veranderd. Vaker dan ooit gebruiken we social media nu om verbonden te blijven met anderen. Ook onze kijk op influencers is veranderd. We willen ons verbonden voelen met influencers. Daarbij willen we graag realistische en oprechte content zien en geen oppervlakkige plaatjes. Als gevolg van deze veranderingen moeten we met een kritische blik naar de influencer marketing kijken. In dit nieuwsbericht lees je alles over hoe je influencer marketing in 2021 kunt gebruiken voor jouw bedrijf.

 

1. Micro- en nano-influencers worden steeds belangrijker

Micro- en nano-influencers worden steeds interessanter voor bedrijven. Deze influencers hebben vaak een betere relatie met hun publiek dan mega-influencers. Omdat zij niet duizenden volgers hebben, is het voor micro- en nano-influencers makkelijker om op reacties van volgers te reageren. Dit zorgt ervoor dat volgers zich meer betrokken voelen bij de influencer. Micro- en nano-influencers weten veel beter wat er speelt onder hun volgers. Hier kan goed op ingespeeld worden met gesponsorde berichten.

Daarnaast bereik jij als bedrijf jouw doelgroep beter via een micro- of nano-influencer. De doelgroep van zo’n influencer is vaak minder breed. Daarnaast is een samenwerking met een micro- of nano-influencer vaak voordeliger. Om micro- en nano-influencers te bereiken, kun je zo bijvoorbeeld volgen via hashtags.

 

2. De kernwaarde authenticiteit 

Door de coronacrisis is authenticiteit een nog belangrijker begrip worden. Het is belangrijk dat een gesponsorde post oprecht is. Volgers vinden een gesponsorde post pas echt vervelend wanneer ze het idee krijgen dat de influencer het alleen voor het geld doet. Wil je gaan samenwerken met een influencer, kies dan dus voor iemand die echt bij jouw merk past. Doe je dit niet, dan kan de samenwerking zomaar een averechts effect hebben. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

 

3. Let op influencer-fraude

Steeds vaker wordt er ontdekt dat influencers volgers hebben gekocht om meer populariteit te werven. Het is voor jou als bedrijf belangrijk om hier aandachtig op te letten, bijvoorbeeld door de influencer waarmee je graag zou willen samenwerken een tijdje te volgen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je veel geld betaalt voor een betaalde samenwerking en deze alleen bij niet-bestaande volgers terecht komt.

 

4. Brand ambassadors

 

Brand ambassadors zijn influencer die voor een langere tijd met jouw bedrijf samenwerken. Ze verhogen de authenticiteit, waardoor jouw geloofwaardigheid als merk toeneemt. Het is wel belangrijk dat de brand ambassador van jouw keuze ook goed bij jouw bedrijf past. Zijn of haar publiek moet bij jouw merk passen. 

 

5. Gebruik video in plaats van foto’s

We brengen steeds meer tijd door op social media en daar kijken we ook graag naar video’s. Voor het bekijken van video’s worden verschillende platformen gebruikt: TikTok, Instagram Stories, Instagram Reels en Instagram IGTV. Ook YouTube blijft populair. De grote populariteit van video heeft te maken met de grote mate van interactie. Het gebruik van video kan dus een nuttige manier zijn om jouw merk te promoten. Je kunt bijvoorbeeld laten zien hoe je jouw product gebruikt.

 

Bij een samenwerking met influencers is het dus belangrijk om goed naar jouw doelgroep en het publiek van de influencer te kijken. Voor een succesvolle samenwerking is het namelijk heel belangrijk dat deze twee goed op elkaar aansluiten. Daarnaast is authenticiteit een zeer belangrijk begrip. De content over jouw merk moet oprecht overkomen.

 

Heeft u meer geleerd over influencer marketing in 2021? Laat het zeker aan ons weten via social media!