Hoe zorg ik ervoor dat klanten, klanten blijven?

Het zoeken naar nieuwe klanten is heel belangrijk, maar het houden van bestaande klanten is even belangrijk en misschien wel belangrijker. De klant kijkt of het product betrouwbaar en de dienstverlening goed is. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel bedrijven bijgekomen, waardoor consumenten veel meer keuze hebben. Dat maakt het moeilijker om klanten bij het bedrijf te behouden.

Klantrelatie anno 2018
Wees altijd vriendelijk en behulpzaam. Zorg voor persoonlijk contact en blijf altijd positief. Wees ook zo vaak mogelijk bereikbaar. Bent u toch niet bereikbaar laat de klanten dan weten dat ze zo snel mogelijk worden teruggebeld. Reageer snel op berichten en e-mails. Laat de klant vooral niet te lang wachten.

Houd contact met de klant nadat hij of zij iets heeft gekocht. Vraag of het product bevalt of wat er beter kan. Vraag om feedback. Tegenwoordig zitten er enorm veel mensen op social media. Zorg ervoor dat het bedrijf op social media vindbaar is en reageer op berichten. 

Geef vaste klanten een beloning
Geef vaste klanten een beloning. Daarmee wordt bedoelt; geef  klanten wat extra’s als zij bijvoorbeeld voor de tweede keer iets bij u kopen. Juist Nederlanders houden van cadeaus. Nederlanders worden gelukkig van spaaracties bij de welbekende all-you-can eat restaurants en bij supermarkten. Het gebruik maken van een soort van spaaractie kan u alleen maar helpen bij een betere verkoop van uw producten en diensten. Daarnaast zorgt het ervoor dat klanten terug blijven komen en vooral loyaal aan uw bedrijf blijven. Als de klant vaak producten koopt blijft hij of zij vaak ook voor een langere tijd.

Klantgegevens
Houd goed bij wat een klant bij u koopt. Als de klant met vragen komt of als hij of zij klachten of opmerkingen heeft: zorg ervoor dat dit wordt opgeschreven in een CRM-systeem of een systeem om relaties in te beheren. Zo kan er aan gewerkt worden en kunt u rekening houden met elke klant apart.  Let hierbij wel op de geldende wet- en regelgeving van de AVG.

Dit artikel is geschreven door Rafaella Muheto, Marketing Prinses bij MediaMere.