Hoe zet je een persona in bij marketing

”De belangrijkste eigenschap van een marketeer en ondernemer is liefde voor de klant”

Dit zei Cor Hospes op SocialToday 2021. En het is waar! De klant is het belangrijkst wanneer je een succesvolle campagne op wil zetten. De klant zou hierin centraal moeten staan. Maar om dit te doen, moet je de klant eerst goed kennen. Een mooie eerste stap is het maken van een persona.

 

Maar wat is een persona dan precies?

Een persona is een gedetailleerde omschrijving van een klant die in jouw doelgroep valt of deze representeert. Het is een fictief persoon die op een consument lijkt in zijn/haar doen en laten. Consumenten zijn er in alle vormen en maten, maar je persona is altijd jouw perfecte klant. Deze probeer je dan ook zo specifiek mogelijk te omschrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geografische kenmerken, economische kenmerken en culturele kenmerken.  

 

Als je eenmaal een persona hebt, kun je deze in gaan zetten! Dit is hoe je dat doet. 

Het is het belangrijkst dat je de persona nu centraal stelt in je onderneming. 

Vervolgens is het belangrijk om deze op een centrale plek op te slaan, zodat iedereen er snel en gemakkelijk bij kan. Zorg ervoor dat je vanaf het moment dat je de persona duidelijk in kaart hebt, gaat kijken waar ze aanwezig zijn op het internet. Denk hierbij aan sociale platformen. Zodra je deze hebt vastgesteld, weet je dat dit een van de beste touchpoints zal zijn om jouw persona te bereiken. Denk hierbij aan Instagram of TikTok.

Zodra je weet waar je touchpoints zitten, kan je klantgegevens gaan verzamelen om constant op de hoogte te blijven. En daarmee dus je doelgroep te blijven bereiken.

De laatste tip is om vaak kritisch naar je persona te kijken en te wijzigen waar nodig. Zo blijf je altijd bij je doelgroep!