Hoe schrijf ik een aantrekkelijke, effectieve e-mail?

Als onderneming bent u dagelijks bezig met het schrijven en ontvangen van e-mails. Maar toch worden er nog steeds fouten gemaakt en schrijven we niet altijd even zorgvuldig. E-mail is een van de meest gebruikte zakelijke communicatiemiddelen, daarom geef ik hier een paar tips voor het schrijven van een goede e-mail.

Onderwerp

Vermeldt het onderwerp van de e-mail in het onderwerpveld. Als er geen onderwerp wordt gebruikt, weet de ontvanger niet waar de e-mail over gaat, pas na het lezen van de e-mail zelf. Vermeld daarom het onderwerp zo duidelijk mogelijk en nodig ze uit om de hele e-mail te lezen.
 
Bij het maken van een e-mail moet u zich afvragen waarom u de e-mail verstuurt. Zodra u daar antwoord op heeft, kunt u verder met het schrijven van uw e-mail. Gebruik per e-mail ook maar één onderwerp. Heb het niet over twee verschillende onderwerpen in één email. Zo voorkomt u dat er antwoord wordt gegeven op maar één vraag, terwijl er meerdere vragen zijn gesteld.

Opening

Groet de ontvanger eerst netjes met ‘goedemorgen’, ‘goedemiddag’ of ‘goedenavond’, gevolgd door ‘meneer’ of ‘mevrouw’ en dan de naam. Stel uzelf voor en vertel waarom u de e-mail heeft geschreven en wat u wilt doen. Gebruik formele en beleefde taal.
 
Maak de e-mail persoonlijk. Het sturen van een e-mail wat naar nog honderd andere mensen gaat, wordt vaak niet gelezen en wordt overigens als een spam bericht gezien. Maak daarom de opening en de rest van de e-mail persoonlijk.

Afsluiting

Het correct afsluiten van een e-mail is net zo belangrijk als het de tekst in de e-mail. Bij het afsluiten moet u de ontvanger aansporen tot actie. Herhaal de vraag die u eerder heeft gesteld of vraag om een reactie terug. Ook bij het afsluiten van een e-mail moet u beleefd zijn. Groet de ontvanger met vriendelijke groet.

Veel succes met het schrijven van een goede email.