Hoe past u zoekwoorden onderzoek toe?

Als mensen online zoeken naar informatie, doen zij dit meestal door middel van een zoekmachine zoals Google of Bing. Zodra uw website wordt gevonden, is het van belang om te weten waar uw bezoekers naar op zoek zijn. Dit wordt berekend door middel van een ‘zoekwoorden onderzoek’. In dit blogbericht leer ik u hoe u dit het best in de praktijk kunt uitvoeren.

SEO

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands genoemd. SEO zorgt ervoor dat uw website goed vindbaar is. Dit wordt bepaald door de zogenoemde SEO-eisen. Een aantal van deze eisen leest u hieronder.

1. Content

Om te scoren bij Google, is goede content van belang. De eigenaar van Microsoft, Bill Gates, zei ooit  “Content is king”. Daar heeft hij helemaal gelijk in, want zonder content is er geen SEO.

2. Technische optimalisatie

Bij technische optimalisatie moet u denken aan de snelheid van uw website. Is uw website traag, dan is de kans groot dat uw site niet hoog gaat scoren in de zoekresultaten.

3. Off-page SEO

Het woord zegt het eigenlijk al: wat speelt er achter de schermen af? Denk hierbij aan linkbuilding, blogs en social-media.
 
Hoe start u een zoekwoordenonderzoek?
Een zoekwoorden onderzoek kunt u het beste starten op uw website. Kijk dan naar uw producten of diensten. Welke zoekwoorden horen hierbij?  U kunt ook kijken wat de concurrent doet. Hier maakt u vervolgens een lijst van, zodat u kunt zien welke trefwoorden het hoogst scoren op uw website.

Long tail keywords

Een long tail zoekwoord is een langer zoekwoord. Deze hebben minder concurrentie omdat deze specifieker zijn denk bijvoorbeeld aan Marketing bureau (Short tail) of Marketing bureau Almere-stad (Long tail).

Google zoekwoordplanner

Met Google zoekwoordplanner kunt u de resultaten van de zoekwoorden op uw site bijhouden. Deze resultaten kunt u maandelijks bekijken. Daarnaast geeft Google zoekwoordplanner ook de mogelijkheid om het niveau van de concurrentie in te zien en geeft het een voorgesteld bod wanneer u wilt adverteren in Google AdWords. Maar misschien nog wel belangrijker: de Google zoekwoordplanner geeft ook suggesties over gerelateerde woorden. Hiermee kunt u de lijst van zoektermen compleet maken.

Met het gebruik van een volledig zoekwoorden onderzoek krijgt u een goed beeld van de zoekwoorden die worden gelinkt aan uw website. Hier kunt u gebruik van maken bij uw volgende advertentie campagne.