Hoe de coronacrisis een impact op zoekgedrag heeft

We hebben het allemaal meegekregen, de corona crisis. Winkels moesten hun deuren sluiten, de horeca ging op slot en festivals en uitgaan kon je al helemaal vergeten. Bedrijven hebben zich moeten ontwikkelen in de online wereld. Dit was een kwestie van aanpassen aan de situatie. Ook voor marketeers was dit nieuw, alle omzet hing namelijk opeens af van campagnes. 

 

Hieronder lees je drie trends die zich ontwikkeld hebben door de corona crisis. 

 

Trend 1: De consument onderzoekt meer

Consumenten zoeken veel meer op. Hierbij kun je denken aan zoektermen als “how to” of “creatieve ideeën”. Consumenten zijn veel bezig met het zelf opknappen van hun huis en dit doen ze dan aan de hand van ideeën die ze via Google vinden. 

Trend 2: Online shopping en afhalen

Je raadt het natuurlijk al. Aangezien fysieke winkels niet veel open zijn geweest het afgelopen jaar zijn veel mensen overgestapt op het laten bezorgen van spullen. Ook zien we een groei in de interesse voor de horeca als het gaat om bestellen en afhalen. Veel restaurants hebben hier slim op ingespeeld door open te blijven voor afhaal en/of bezorging. 

Trend 3: Lokale bedrijven steeds belangrijker

Consumenten beginnen steeds meer waarde te hechten aan ondernemers die bij hen in de buurt zitten. Zo was de hashtag #supportyourlocals heel populair en stimuleerden mensen elkaar om lokaal te kopen. 

 

En nu?

Er zijn veel trends bijgekomen die marketeers kunnen toepassen. Door deze veranderingen in zoekgedrag zou je kunnen zeggen dat bedrijven meer zullen moeten investeren in zowel hun online als offline marketingstrategie. Met de nadruk op online, gezien de consument nu meer online bestelt dan ooit.