Het verschil tussen SEO en SEA

Wat is SEO?
Als je SEO opzoekt op Google krijg je wel bijna 4 miljard resultaten. Dat zijn ontelbaar veel pagina’s die zoekmachine van Google allemaal heeft geïndexeerd en daar en waarde aan heeft gegeven. Het doel van Google is om de meest relevante websites te tonen op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Vaak lukt dat zo goed dat we niet eens verder kijken dan de eerste pagina. Door jouw website zodanig te optimaliseren dat die door Google wordt gezien als ‘relevant’ wordt je organische beter vindbaar. Dit komt doordat je simpelweg hoger in de zoekresultaten verschijnt. Deze techniek noemen we dus SEO: Search Engine Optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd.

Wat is SEA?
Daar waar SEO staat voor de organische vindbaarheid, die je dus moet verdienen door ‘relevante’ content, gaat Search Engine Advertising (SEA) om vindbaarheid waarvoor je moet betalen. SEA maakt het je gemakkelijker om hoog in de zoekresultaten te komen. Daarnaast kan je hierdoor gemakkelijker een specifieke doelgroep bereiken. Het advertentiesysteem van Google (Google Adwords) biedt je een bedrag op basis van zoektermen en woorden. Google kijkt ook naar de kwaliteit van je advertentie. Hoe hoger die is, hoe hoger je betaalde advertentie wordt geplaatst.

Moet je dan richten op SEO of SEA?
Nu je het verschil weet tussen SEO en SEA is het natuurlijk de vraag in welke van de twee je energie, tijd en misschien ook wel geld wilt steken. Als je wel een boost kunt gebruiken als het gaat over kwalitatief websitebezoek en je budget het toelaat, dan zou je kunnen overwegen om te investeren in SEA. Maar let op, want zodra je stopt met SEA zul je ook direct een flinke daling zien in je websiteverkeer. SEA is dus geen langetermijnoplossing, SEO is dat dan weer wel. Maak tijd door te investeren in relevante en kwalitatief hoge content. Bij SEO is het belangrijk om je goed te verplaatsten in de beleving van je doelgroep, zodat je erachter komt wat hun vragen en uitdagingen zijn. Zodra je dit goed aanpakt en steeds hoger belandt in de zoekresultaten zul je niet zomaar van die plek gestolen worden.