Het PESO-model

Wil jij bepalen welke mediakanalen het beste bij je passen? Als je eenmaal bepaald hebt wat je doelgroep is en je ook je budget hebt vastgesteld, dan wordt het tijd om campagnes te creëren. Maar welke mediakanalen ga je dan gebruiken? Dat hoeft geen kwestie van gokken te zijn als je besluit het PESO-model te gebruiken. Hieronder zullen wij uitleggen wat het PESO-model nou eigenlijk inhoudt en hoe je dit model kunt gebruiken.

Wat is het PESO-model?

PESO is een afkorting voor Paid, Earned, Shared en Owned. Alle mediakanalen die je gebruikt, kun je opdelen in deze vier categorieën. Wanneer je een goed beeld hebt van de verschillende mediakanalen die je tot je beschikking hebt, wordt het steeds makkelijker om te bepalen welke kanalen het best bij je passen en dus kunt inzetten. Het is daarom belangrijk om volgens het PESO-model te werken.

Paid media

Dit zijn alle kanalen die je kunt gebruiken als je hiervoor betaald. Denk dan bijvoorbeeld aan betaalde advertenties op Instagram, Facebook of andere vormen van social media advertising. Ook is er sprake van Paid media als je een influencer betaalt om jouw content te promoten. Met Paid media ben je eerder in staat om je doelgroep te bereiken. Daar staat dan wel tegenover dat je ervoor moet betalen. Belangrijk is dus om eerst een zeer goed doordacht plan te maken en dan pas gebruik te maken van Paid media. Zorg er wel voor dat je website volledig is geoptimaliseerd. Is dat niet het geval, dan leidt het waarschijnlijk niet tot het gewenste resultaat, terwijl je dan wel geld kwijt bent. Zorg voor een goede landingspagina en Call to Actions.

Earned media

Stel: Een blogger publiceert een blog over jouw bedrijf, zonder dat je ervoor hebt betaald of erom hebt gevraagd, dan spreken we van Earned media. Niet alleen bloggers doen dit, maar ook influencers of kranten publiceren zulke berichten. Als zij een mooi project, product of dienst hebben aangeschaft, waar ze erg tevreden over zijn, kunnen ze ervoor kiezen om hun mening hierover te geven. Voor jou als ondernemer is dat ideaal, want er is vaak sprake van een groot bereik en bovendien is het een goedkope vorm van promotie. Earned media is dus ideaal, maar het enige nadeel is dat je zelf geen controle hebt over wat er wel of niet gepubliceerd wordt en of dit wel positief is.

Shared media

Met Shared media worden activiteiten op social media kanalen bedoeld. Op sociale media kun je plaatsen wat je wilt en hoe vaak je wilt, maar uiteindelijk ben je afhankelijk van mensen die je content delen. Daarom is het belangrijk om interactie te hebben met je doelgroep. De kosten van Shared media zijn vaak laag en het is een zeer goede vorm van branding, dus dat zijn twee grote voordelen. Je creëert daarnaast ook een band met je doelgroep als je Shared media goed weet in te zetten. Je moet echter wel steeds interessante content blijven posten en echt het contact blijven zoeken met je doelgroep. Je moet er dus rekening mee houden dat je met Shared media veel tijd kwijt bent. Als je die tijd niet hebt, is Shared media niet de beste methode voor jou.

Owned media

Met Owned media bedoelt men alle kanalen die je zelf beheert. Denk bijvoorbeeld aan je eigen website en je sociale media kanalen. Je bepaalt zelf wat er op je website komt te staan en niemand anders kan daar zomaar wijzigingen aan toebrengen, tenzij jij dit toestaat. Vaak leid je een prospect via andere kanalen naar Owned media toe, waarna je ze door middel van een Call to Action kunt overhalen. Owned media is zeer belangrijk, met alleen Owned media bereik je weinig resultaat.

Hoe wordt het PESO model gebruikt?

Nu je weet wat het PESO model is, is het handig om te weten hoe je dit model nu precies inzet. Het is handig om allereerst te beginnen met Owned media. Zo is het als bedrijf zeer belangrijk om een professionele website te hebben. Ga daarom goed na wat voor doel je voor ogen hebt en probeer goede content te creëren die hierop aansluit. Zorg ervoor dat je de verschillende kanalen allemaal goed benut. Als je weinig budget hebt, kun je ervoor kiezen om nog even te wachten met Paid media. Uiteindelijk is het aan te raden om je berichtgeving te verspreiden over de verschillende vormen van media.

Door middel van het PESO-model wordt het duidelijk op welke kanalen jij je wel en niet op moet richten. Houd er wel rekening mee dat het succes van je campagne altijd goed meetbaar moet kunnen zijn. De kanalen die je gebruikt, geven je een goed beeld van de resultaten. Ook met Google Analytics kun je goed nagaan waar de bezoekers van je website vandaan komen. Door de resultaten goed te meten, kom je er vanzelf achter hoe effectief de verschillende kanalen zijn in jouw geval.