Het belang van SEO op YouTube

Het belang van SEO op YouTube

Niet alleen voor zoekmachines als Google, maar ook voor YouTube is SEO heel belangrijk. Veel mensen vergeten dat je ook op YouTube gebruik kunt maken van zoekmachineoptimalisatie. Voor anderen is het moeilijk te begrijpen hoe dit precies werkt. In dit nieuwsbericht gaan wij wat dieper in op SEO voor Youtube en geven wij acht tips voor organische groei.

 

Wat is SEO voor YouTube?

Door zoekmachineoptimalisatie voor YouTube zorg je ervoor dat jouw video’s beter en organisch gevonden worden op het videoplatform YouTube. Het optimaliseren van de video’s hangt af van een aantal zaken, waaronder de structuur van de video’s, de titel, de zoekwoorden, de thumbnail, enzovoort. Er zijn ontzettend veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw video bovenaan de pagina komt te staan.

Door te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen je video’s vinden en bekijken. Voor zoekmachineoptimalisatie maakt het niet uit hoeveel views of abonnees je hebt, dus laat je niet afschrikken door grotere kanalen. Het is namelijk altijd mogelijk om organisch hoger te komen in YouTube.

De optimalisatie van je video’s zorgt ook voor een hogere positie in Google. Door te optimaliseren, verhoog je namelijk de kans dat je video’s in de zoekresultaten terechtkomen.

 

Tip 1: Maak gebruik van de juiste keywords

Zoekwoorden voor Youtube zijn net wat anders als zoekwoorden die weergegeven worden in zoekmachines als Google. Een zoekwoord dat maandelijks 50.000 zoekopdrachten genereert in Google kan namelijk in YouTube maar 50 zoekopdrachten krijgen.

YouTube suggesties

Maak gebruik van de suggesties van YouTube. Dit kun je doen door een zoekwoord te typen in de zoekbalk van YouTube. YouTube toont vervolgens een hele lijst met suggesties. Dit zijn exact de zoekwoorden waar mensen op zoeken. Door een * toe te voegen aan het begin van een zoekwoord kun je ook zien welke suggesties niet exact overeenkomen. Dit geeft je een breed inzicht aan inspiratie en je ziet waar vaker op gezocht wordt in YouTube.

YouTube tools

Google Trends is een fijne tool die je kunt gebruiken om zoektrends en zoekwoorden te analyseren en te vergelijken op basis van hun populariteit. Je kunt de tool ook specifiek op YouTube laten zoeken door de tool om zetten van ‘Google Zoeken’ naar ‘Zoeken op Youtube’.

Zoek in Google naar featured video’s

Soms verschijnen er in Google ook Youtube video’s bij een normale zoekopdracht. Google probeert namelijk bij veel zoekwoorden een video-sectie toe te voegen voor een relevant resultaat. Dat is waarom het verzamelen en optimaliseren van je video’s essentieel is en jouw kansen vergroot om een hoge positie binnen de organische zoekresultaten van Google te bemachtigen.

 

Tip 2: Optimaliseer de titel van de video

Er bestaat echt zoiets als een perfecte titel. Je kunt je zoekwoordenonderzoek gebruik om je video’s te optimaliseren. Het is belangrijk dat de zoekopdracht overeenkomt met de titel van jouw video. Op die manier ben je ontzettend relevant.

Het is natuurlijk belangrijk om een van de best scorende zoekwoorden te verwerken in je titel. Toch is dit geen garantie voor een hoge positie. Per minuut worden er 500 uur aan video’s geüpload. Een zoekwoord is dus niet genoeg om je video een boost te geven. Probeer er daarom voor te zorgen dat jouw titel de aandacht trekt. Bekijk van tevoren de titels van concurrenten om inspiratie op te doen. 

De video’s met de hoogste positie beloven hun kijkers iets. Laat de kijkers precies weten hoeveel tips je ze gaat leren of beloof iets als ze de video afkijken. 

Zorg er daarnaast voor dat de titel niet langer is dan 60 tekens. Dit zorgt er namelijk voor dat de titel niet wordt afgekapt.

 

Tip 3: Optimaliseer de beschrijving

Naast het optimaliseren van de titel is de video-beschrijving een belangrijke factor. Voor de beschrijving is er ruimte voor maximaal 1.000 tekens. De eerste 125 zijn het belangrijkst. YouTube geeft namelijk alleen de eerst 125 tekens weer. Dit is dus het deel van de tekst dat gebruikers te zien krijgen. Zet de belangrijkste zoekwoorden en call-to-actions dus aan het begin van de beschrijving neer. Door een goede beschrijving begrijpt YouTube waar de video over gaat en toont YouTube de video aan de juiste mensen.

Vergeet niet om je zoekwoorden mee te nemen in de omschrijving. Voeg daarnaast een url van je website en je social-mediaplatformen toe.

 

Tip 4: Voeg de juiste hashtags toe

Net als op Instagram en Facebook kun je ook op YouTube hashtags gebruiken om je zichtbaarheid te vergroten. Voeg hashtags toe in de video-beschrijving. Ze verschijnen vervolgens in de titel van de video. Je kunt hier best wel wat zoekwoorden in kwijt. Je kunt misschien zelfs wat hashtags van je concurrenten overnemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je video’s sneller getoond worden in het gedeelte ‘volgende’. 

Zorg er wel voor dat de hashtags overeenkomen met de verwachtingen van de kijkers. Voeg ook niet te veel hashtags toe: er is een maximum van 15 hashtags per video.

 

Tip 5: Voeg video-tags toe

Voeg ook video-tags toe aan je video. Na het optimaliseren van je titel en beschrijving kun je ‘tags’ plaatsen. Tags helpen zoekers om je video’s te vinden. Ze zijn niet zichtbaar voor kijkers, maar dienen ter referentie voor YouTube. Voeg zoveel mogelijk variaties in zoekwoorden en -termen toe die relevant zijn voor je video’s. Gebruik langere, specifieke tags met keywords om je zichtbaarheid te vergroten.

 

Tip 6: Voeg een script toe

Deze stap wordt vaak vergeten: het toevoegen van een transcript. Een transcript is de ondertiteling van YouTube video’s. Veel makers op YouTube maken gebruiken van de geautomatiseerde vertalingen van YouTube. Deze staat vaak vol fouten.

Gelukkig kun je het transcript ook zelf aanpassen. Wij zouden het zeker aanraden om zelf een transcript toe te voegen. Als je vindt dat dit teveel tijd kost, pas dan de geautomatiseerde caption van YouTube zelf aan. Dit kun je doen in YouTube Studio. De aangepaste transcripts zorgen ervoor dat YouTube de video beter begrijpt en dit meeneemt in de ranking.

 

Tip 7: Kies een aantrekkelijke thumbnail

Een thumbnail zegt meer dan 1.000 woorden. Visuele uitingen worden sneller opgenomen dan tekstuele uitingen. De thumbnail is dus het eerste wat de zoeker ziet: zorg dat deze opvalt!

Je kunt ervoor kiezen om een fragment uit je video te gebruiken als thumbnail of om een zelfgemaakte thumbnail toe te voegen. Wij raden aan om altijd zelf een thumbnail te maken. Een geautomatiseerde thumbnail is slechts een willekeurige opname uit de video. Om op te vallen, moet je een unieke, opvallende thumbnail gebruiken die mensen aanmoedigt om te klikken.

 

Tip 8: Backlinks met YouTube

Wie bekend is met backlinken, weet hoe belangrijk backlinks zijn voor je blog of website. Ook backlinken met YouTube is belangrijk en kan een boost geven aan je SEO op YouTube. Bouw links naar je YouTube-kanaal. Niet alleen naar je video’s, maar ook naar de startpagina van je kanaal. Om het aantal backlinks te vergroten, kun je de volgende stappen doorvoeren:

  • Plaats de video zoveel mogelijk op je website.
  • Voeg een video toe in je blog of op andere websites die bij jouw video passen.

 

Met de bovenstaande tips kom je al een heel eind om het maximale uit je video’s te halen. Het is wel belangrijk om te blijven optimaliseren. Zou je wat meer willen leren over SEO op YouTube? Volg dan onze YouTube training en wij helpen je op weg!