Guerrilla marketing: de kracht en het bereik van een wow-effect

Hoe zorgt u ervoor dat bezoekers uw evenement niet meer vergeten? Guerrilla marketing is hier de oplossing voor. Bij deze vorm van marketing maakt u op een verrassende, fantasievolle manier contact met uw doelgroep. Daarbij genereert u beleving en interactie met een creatief idee, zodat er een ‘wow’-effect ontstaat. Misschien heeft u wel eens deze vorm van marketing gezien in de vorm van bijvoorbeeld een flashmob of een trap met (echt werkende) pianotoetsen.

Wat wordt er bereikt met Guerrilla marketing?
Naast dat het bezoekers enthousiasmeert heeft guerrilla marketing nog veel meer functies, namelijk: 
1. Meer plezier en beleving brengen in uw evenement
2. Merkactivatie (er gebeurt iets rondom uw merk)
3. Een nieuw product of nieuwe dienst onder de aandacht brengen
4. Free publicity krijgen
5. Fans en ambassadeurs creëren of een hechtere relatie opbouwen met klanten
6. Mensen uitnodigen tot actie (productverkoop, website bezoeken, een sample uitproberen, et cetera)

Vijf tips voor meer creativiteit
Een goede guerrilla marketing actie eist veel creativiteit met deze vijf tips maakt uw actie onvergetelijk! U moet natuurlijk beginnen met een plan van aanpak, daarbij hoort de doelgroep in kaart brengen, wat zijn de interesses? Bepaal een overall thema voor uw event dat een belofte inluidt voor de bezoekers. Daarnaast is helderheid creëren over de merkwaarden van uw onderneming belangrijk. En bedenken van een aansprekende titel voor uw event is een tip om te onthouden.

De resultaten van een guerrilla marketing-actie meten
Hoe  u de resultaten van uw actie meet, hangt helemaal af van het doel. Welke resultaten wilde u bereiken? Blije bezoekers? Aandacht van de pers? Een verkoopgesprek? Productverkoop?
1. Vraag feedback van de bezoekers over de guerrilla-actie.
2. Inventariseer hoeveel respons u heeft gekregen (aantal verkoopgesprekken, geplaatste orders, sample-aanvragen, achterlaten e-mail adres, enzovoorts)
3. Inventariseer op social media de buzz rondom je actie (hoeveel foto’s zijn er gedeeld, wat zijn de reacties op Facebook, Twitter, Linkedin en Instagram?).
4. Inventariseer intern hoe de ludieke acties hebben bijgedragen aan het succes van het event.

Dit artikel is geschreven door Benjamin Kops, Marketing Prins bij MediaMere.