Google Update: BERT

In oktober 2019 heeft Google aangekondigd om de grootste algoritme update van de afgelopen vijf jaar door te voeren. Deze update staat bekend onder de naam BERT. Via miljoenen verschillende zoekopdrachten heeft Google nieuwe wijzigingen door kunnen voeren wat betreft ingewikkelde of complexe zoekopdrachten. Nu rest de vraag: wat gaat er gebeuren en waar moeten wij als online marketingbureau rekening mee houden voor jouw als klant? Wij hebben het antwoord voor jou en gaan dit in deze blog ook aan de hand van voorbeelden proberen uit te leggen, zodat je hierna snapt wat er gaat veranderen!

Elke dag zijn er wijzigingen in het algoritme van Google, dit kom onder andere door de NLP. NLP staat voor Natural Language Processor, dit is een systeem die zichzelf taal aanleert op basis van de zoekopdrachten die worden uitgevoerd. Dit systeem is niet veilloos, want als jij een zoekopdracht plaats met meerdere onafhankelijke woorden, kan het nog zo zijn dat er niet relevante opdrachten tussen staan. Dit komt omdat een NLP in complexe gevallen de woorden als losse eenheden gaan zien. BERT is de update die Google doorvoert om dus complexere zoekopdrachten makkelijker te maken voor de persoon die zoekt.

BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. BERT zorgt ervoor dat natuurlijke taal makkelijker wordt begrepen en dat de werkelijke antwoorden op vragen naar boven komen. Er komen dus nu meer antwoorden naar boven en content gaat nu dus een nog belangrijkere rol spelen. Het simpelweg SEO maken van een tekst blijft altijd nog even belangrijk, maar de content die erin staat moet echt van waarde zijn op datgene waar iemand op zoekt.

“BERT kan in tegenstelling tot het vorige algoritme nu ook voorzetsels of tussenwoorden herkennen, hierdoor wordt de content die geplaatst wordt belangrijker om hoog in Google te komen.”

Een voorbeeld: wanneer ik zou Googlen op ‘’Wat is SEO?’’, dan kunnen er resultaten naar boven komen waarbij er geen antwoord wordt gegeven op mijn vraag. In de opkomende resultaten is het mogelijk dat er oplossingen komen voor het toepassen van SEO op een website. Dat is niet wat ik wilde bereiken, ik wilde weten WAT SEO is.

De volgende vier onderdelen zijn van belang nadat de BERT update is uitgerold:
✓ Snelheid: Dat de snelheid al belangrijk was voor een website was al algemeen bekend voor de mensen die zich bezighouden met SEO. Deze wordt nu nog belangrijker, de regel geldt: Hoe sneller de pagina’s geïndexeerd kunnen worden, hoe beter de on-site SEO Is.

✓ Interne Linkstructuur: Een interne linkstructuur was al belangrijk op je website, maar de bedoeling van de linkstructuur na de BERT update is dat het nu aanvullende informatie kan geven op de onderwerp dat jij behandeld.

Als ik dus zoals nu informatie geef over de BERT update van Google, dan is het de bedoeling dat wanneer ik intern link, ik ga linken naar meer informatie over BERT, SEO of over de algoritmes van Google. Logischerwijs zal een pagina met een interne linkstructuur naar meer informatie over BERT hoger komen, daarna de Algoritmes van Google (subcategorie van BERT) en als laatste SEO (algemeen onderwerp).

✓ Unieke content op pagina’s en antwoorden op de vragen: BERT kan in tegenstelling tot het vorige algoritme nu ook voorzetsels of tussenwoorden herkennen, hierdoor wordt de content die geplaatst wordt belangrijker om hoog in Google te komen. Zorg er dus voor dat de content die geplaatst wordt op de website van zodanig hoge kwaliteit is en echt de betrekking heeft op één onderwerp om hoog te komen.

✓ Duidelijke structuren hebben: Dit was altijd al van belang, maar nu nog meer dan ooit. De website wordt nu nog specifieker bekeken, dus hoe duidelijker jij je website in elkaar zet, hoe sneller jij wordt opgepikt door Google. Hierdoor kunnen zij jouw website in een bepaalde context plaatsen waarin jij gevonden wilt worden.

Door het gebruik van transformers door BERT, is het zo dat zij bepaalde links kunnen leggen tussen gerelateerde woorden. Zo heeft slot meerdere betekenissen en zorgen de transformers ervoor dat door de zinsopbouw in de zoekbalk de woorden aan elkaar kunnen worden gekoppeld aan de hand van context.

Als jij gaat Googlen: Wat is een mooi ouderwets slot? Dan is de kans aanwezig dat jij in de shopping van google sloten aangeboden krijgt voor je fiets of dat je een oud slot van vroeger te zien krijgt. BERT plaatst jouw vraag in een goede context en leert elke keer weer. Dus op den duur worden zoekopdrachten alleen maar nog beter gevonden dan dat ze nu al worden. Dit allemaal doet Google om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen en het makkelijker voor mensen te maken om gebruik te maken van Google.

BERT is voorlopig alleen nog toegepast op Google UK en Google VS, het komt met de duur ook in Nederland, wanneer is alleen nog de vraag die ook ik niet kan beantwoorden voor je.

Dennis Coroneo, SEO Junior bij MediaMere