Google onthult besturingssysteem voor smartwatches

Google heeft Android Wear aangekondigd, een variant van Android speciaal bedoeld als besturingssysteem voor smartwatches. Motorola, Samsung en LG hebben al horloges met de software aangekondigd.

Dat meldt Google. Het systeem richt zich op verschillende pijlers. Ten eerste biedt Android Wear een versie van Google Now voor smartwatches.

Automatisch worden berichten en herinneringen op het scherm van een horloge weergegeven. Ook kunnen alle notificaties die op de Android-smartphone van een gebruiker binnenkomen op het scherm van een Android Wear-horloge worden getoond.

Net als Google Now op Android-smartphones kan de versie op Android Wear ook worden aangesproken met ‘OK Google’, waarna de gebruiker zijn horloge een commando kan geven.

Google demonstreert dat door een video van een telefoon naar Chromecast te sturen, zonder dat de hdmi-dongle of de telefoon worden aangeraakt.

Ook kan Android Wear informatie als snelheid, afstand en tijd bijhouden tijdens wandelen, hardlopen en fietsen. Android Wear zou met een groot aantal nieuwe en bestaande Android-toestellen kunnen samenwerken.

Eerste modellen
Google zegt dat het al samenwerkt met Asus, HTC, LG, Motorola, en Samsung aan zogenoemde wearables met Android Wear erop. Ook zijn er overeenkomsten met chipmakers Intel, Broadcom, Imagination, Mediatek en Qualcomm, en met horlogemerk Fossil.

In een preview-video die Google toont zijn een LG-smartwatch met vierkant scherm en Motorola-smartwatch met rond scherm te zien.

De Moto 360, zoals het horloge van Motorola heet, zou in de zomer van dit jaar in de VS op de markt komen, het bedrijf heeft een wereldwijde verkoop van de smartwatch al bevestigd. De LG G Watch met Android Wear staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Bron: NU.nl