Goede en slechte social mediaberichten

Het maken van goede content voor social media is nu belangrijker dan ooit. Steeds meer mensen maken gebruik van social media, zowel voor privé doeleinden als voor zakelijk gebruik. Social media moet snel en vlug, wat betekent dat onder een Instagram foto geen compleet artikel moet staan, omdat de kans dat iemand dit leest ontzettend klein is. De boodschap en de essentie van een bericht moet eigenlijk binnen een paar seconden duidelijk zijn. Lang nadenken? Daar heeft niemand op social media tijd voor. Lees meer tips over goede social mediaberichten in dit artikel.

Veelgemaakte fouten

Het zonder plan te werk gaan op social media: een doodzonde voor elk merk of bedrijf. Door alleen maar ‘roekeloos’ foto’s en informatie posten bereikt u geen enkel persoon uit de doelgroep. Er moet eenheid en consistentie in uw berichten zitten, zodat de klant uw merk bij elke post makkelijk kan herkennen. Het maken van een social media plan klinkt wellicht overbodig, maar het is hét ingrediënt tot succes.

Een tweede veel gemaakte fout is het niet controleren op spelfouten. Wanneer er een spel- of typefout in een (online)tekst staat, komt dit al snel onprofessioneel over op de lezer. Op social media worden er nog steeds enorm veel spelfouten gemaakt die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden, wanneer een tweede paar ogen hiernaar gekeken had.

Post een volledig bericht. Schrijf dus niet alleen een tekst, maar maak ook een foto of video en gebruik hashtags. Berichten zonder afbeelding worden bijvoorbeeld op Facebook vaak niet eens vertoond in de tijdlijn van uw volgers. Het algoritme van Facebook kiest ervoor om eerder een post met een afbeelding in de tijdlijn te laten verschijnen, dan een post zonder afbeelding.

Goede social media berichten

Het posten van verschillende soort berichten is leuker voor de volgers. Volgers houden van variatie. Maak daarom gebruik van de drie E’s: education, engage en entertain. Goede social media berichten spreken de lezer of volger persoonlijk aan. Woorden zoals jij/je en u helpen de volgers zich verbonden te voelen. Maak daarbij gebruik van toepasselijke emoji’s. Deze versterken het gevoel dat de boodschap moet overbrengen. Daarbij wijzen de statistieken uit dat een bericht meer aandacht krijgt wanneer er gebruik wordt gemaakt van emoticons. Ten slotte kunt u uw volgers vragen stellen om meer interactie te genereren op uw berichten.

Veel succes met het schrijven van social media berichten!